Krajiny EÚ začínajú používať nový systém ochrany hraníc

NETKY.SK • 2 December 2013, 16:08 • 2 min
Krajiny EÚ začínajú používať nový systém ochrany hraníc

BRUSEL - Osemnásť krajín EÚ vrátane Slovenska má od pondelka postupne uviesť do prevádzky nový nástroj na zlepšenie ochrany vonkajších hraníc dvadsaťosmičky označovaný ako Európsky systém hraničného dozoru (EUROSUR).

slovakia

left justify in out

Pravidlá jeho fungovania v októbri schváli Európsky parlament, ktorého členovia trvali na tom, že okrem boja proti nelegálnej migrácii a cezhraničnej trestnej činnosti musí slúžiť aj na záchranu migrantov, ak sa ocitnú v núdzi. Systém v podobe komunikačnej siete bude podľa tlačovej správy Európskej komisie predstavovať "významný príspevok k záchrane života osôb, ktoré sa dostali do nebezpečenstva v snahe dostať sa k brehom Európy". Brusel tak zrejme naráža na časté tragédie vo vodách Stredozemného mora, kadiaľ vedú trasy využívané nelegálnymi migrantmi z Afriky či Blízkeho východu. Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová ubezpečila, že systém založený na rýchlej výmene informácií bude "plne rešpektovať medzinárodné záväzky".

Schválené pravidlá umožnia členským krajinám EÚ "v reálnom čase zdieľať snímky a dáta" z vonkajších hraníc, na čom by sa mala podieľať aj špecializovaná agentúra Frontex so sídlom vo Varšave. Europarlament ešte v októbri ubezpečil, že používatelia budú povinní dbať na dodržiavanie ľudských práv a migrantom tak nehrozí návrat na "miesta, kde by mohli byť ohrozené ich životy alebo slobody". Systém ako prvé zavádzajú krajiny EÚ pozdĺž južných a východných vonkajších hraníc ako aj Nórsko patriace do Schengenského priestoru. Pripojenie zvyšných 11 členov EÚ je naplánované na 1. decembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies