Krajiny EÚ sa dnes zaviazali k realizácii stratégie pre integráciu Rómov

NETKY.SK • 9 December 2013, 14:09 • 2 min
Krajiny EÚ sa dnes zaviazali k realizácii stratégie pre integráciu Rómov

BRUSEL - Všetkých 28 členských štátov EÚ sa dnes zaviazalo k realizácii súboru odporúčaní na lepšiu hospodársku a sociálnu integráciu Rómov, ktoré navrhla Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Ide o historicky prvý právny nástroj EÚ na začleňovanie Rómov. Členské štáty sa prijatím odporúčania Rady zaväzujú k realizácii cielených opatrení zameraných na vyrovnanie rozdielov medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom. „Dnešná dohoda vysiela silný signál o ochote členských štátov popasovať sa s integráciou Rómov. Ministri prijali jednomyseľný záväzok zlepšiť situáciu rómskeho obyvateľstva v praxi,“ uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová na adresu dnešného zasadnutia Rady EÚ pre sociálne záležitosti v Bruseli. Komisárka spresnila, že členské štáty majú teraz v rukách kľúčové nástroje na integráciu Rómov a je iba na nich, aby slová premenili na skutky. 

Komisár pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie László Andor upozornil, že prijatie odporúčania EK predstavuje významný spoločný záväzok členských štátov investovať viac a efektívnejšie do ľudského kapitálu s cieľom zlepšiť životné podmienky rómskeho obyvateľstva v celej Európe. „Nemôžeme ich sklamať. Členské štáty majú teraz možnosť z rozpočtu EÚ na roky 2014-2020 vyčleniť významný balík finančných prostriedkov, ktoré po doplnení zdrojmi z národných rozpočtov môžu použiť na to, aby pomohli rómskemu obyvateľstvu realizovať plný potenciál a aby na všetkých úrovniach prejavili politickú vôľu zabezpečiť náležité vynaloženie finančných prostriedkov,“ skonštatoval Andor.

Odporúčanie, ktoré vychádza zo správ EK o situácii Rómov v uplynulých rokoch, sa zameriava na štyri oblasti, v ktorých sa lídri EÚ zaviazali k dosiahnutiu spoločných cieľov v oblasti integrácie Rómov v súlade s rámcom EÚ pre vnútroštátne stratégie integrácie Rómov: prístup k vzdelávaniu, pracovným miestam, zdravotnej starostlivosti a bývaniu.

Realizácia cielených opatrení vyžaduje od členských štátov, aby na začleňovanie Rómov vyčlenili nielen fondy EÚ, ale aj vnútroštátne a súkromné fondy a fondy tretieho sektora. Okrem toho poskytuje členským štátom usmernenia týkajúce sa prierezových politík zameraných na integráciu Rómov s cieľom zabezpečiť, aby sa stratégie vykonávali na miestnej úrovni, aby sa presadzovali antidiskriminačné pravidlá, aby sa dodržiaval prístup zameraný na sociálne investície, aby sa ochraňovali rómske deti a ženy a aby sa riešil problém chudoby.

Dnešné odporúčanie Rady ministrov nie je právne záväzné, ale od členských štátov sa očakáva realizácia osobitných opatrení s cieľom zlepšiť situáciu rómskeho obyvateľstva v praxi.

EK bude dosiahnutý pokrok posudzovať vo výročných správach o začleňovaní Rómov vydávaných každú jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies