Krajiny Beneluxu plánujú zrušiť roamingové poplatky medzi sebou

NETKY.SK • 7 August 2013, 09:13 • 2 min
Krajiny Beneluxu plánujú zrušiť roamingové poplatky medzi sebou

BRUSEL - Belgicko, Holandsko a Luxembursko, krajiny tvoriace neformálne združenie Benelux, majú v úmysle odstrániť roamingové poplatky za využívanie GSM v rámci Beneluxu. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Časový horizont na zrušenie roamingových poplatkov v rámci Beneluxu zatiaľ nebol spresnený, ide však o starší nápad, ku ktorému sa belgickí politici radi vracajú.  V utorok (6. 8.) zverejnená štúdia Európskej komisie (EK) ukázala, že krajiny Beneluxu majú najdrahšie poplatky za roamingové volania. Belgicko bolo v roku 2011 treťou najdrahšou krajinou podľa cien za minútové volanie (13,8 centov/minútu). Najdrahšou krajinou podľa tejto tabuľky je Holandsko (14,7 centov/minútu), pričom Luxembursko sa cenovo ocitlo medzi Belgicko a Holandskom (14,6 centov/minútu).

"Krajiny Beneluxu vyjadrili úmysel vzdať sa poplatkov za roamingové hovory medzi sebou," uviedol pre médiá zástupca generálneho tajomníka Beneluxu Luc Willems. Ide o opatrenie, ktoré má politický základ staršieho dáta. Už v roku 2008 belgickí kresťanskí demokrati (CD&V) navrhovali zrušenie roamingových poplatkov v rámci Beneluxu, tento nápad však dostáva šancu na urýchlené prevedenie do praxe až teraz.

"Koncom septembra sa stretneme s príslušnými ministrami zo všetkých troch krajín," povedal Willems. Dodal, že spoločné kroky trojice krajín budú závisieť aj od udalostí v Európskej únii, keďže eurokomisárka zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová v utorok uviedla, že v septembri predstaví nový návrh týkajúci sa pravidiel roamingu v EÚ. Komisárka chce, aby sa nové roamingové pravidlá prijali ešte pred koncom mandátu súčasnej komisie v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies