Krajinku Gustava Klimta vydražili v New Yorku za rekordných 40,4 milióna dolárov

NETKY.SK • 4 November 2011, 04:06 • 2 min
Krajinku Gustava Klimta vydražili v New Yorku za rekordných 40,4 milióna dolárov

Krajinku Gustava Klimta vydražili v New Yorku za rekordných 40,4 milióna dolárov

slovakia

left justify in out

img

Krajinomaľbu známeho rakúskeho maliara a grafika Gustava Klimta (1862-1918), ktorú za vojny zhabali nacisti, predali na aukcii v New Yorku za rekordných 40,4 milióna dolárov (vyše 29 miliónov eur).
Aukčná sieň Sotheby's v stredu vydražila diela impresionistov a moderné umenie za takmer 200 miliónov dolárov (145 miliónov eur), keď sa jej podarilo nájsť kupcov pre vyše 80 percent zo 70 ponúkaných umeleckých diel.
Klimtov obraz Litzlberg am Attersee pochádza z roku 1915 a zobrazuje zalesnený svah dvíhajúci sa nad zopár domami postavenými na brehu vodnej plochy do modrého neba. Pôvodne patril rakúskemu veľkopodnikateľovi Viktorovi Zuckerkandlovi, po ktorého smrti ho zdedila jeho sestra Amalie Redlichová. Po anexii Rakúska Nemeckom ju nacisti v roku 1941 deportovali a obraz jej zhabali. Od roku 1944 bol v majetku Múzea moderného umenia v rakúskom Salzburgu, ktoré ho na jar tohto roku v súlade so zákonom vrátilo 82-ročnému vnukovi Redlichovej, Georgesovi Jorischovi. Ten sa zaviazal venovať múzeu časť z vydraženej finančnej sumy.
O úspešnej dražbe Klimtovej krajinky informoval vedúci oddelenia impresionizmu a moderného umenia v Sotheby's, David Norman. Aukčný dom očakával predajnú cenu okolo 25 miliónov dolárov.
Majiteľa zmenil aj Picassov obraz L'Abaude (Svitanie), ktorý vydražili za vyše 23 miliónov dolárov či obraz Gustáva Callebotteho Le Pont d'Argenteuil et la Seine (Argenteuilský most a Seina), predaný za 18 miliónov dolárov. Pritom pred troma rokmi sa druhý spomínaný obraz predal na aukcii za iba niečo vyše osem miliónov dolárov.
Aukcie budú pokračovať na budúci týždeň. Aukčné domy Christie's a Sotheby's ponúknu na predaj súčasné moderné a povojnové umelecké diela, informovala agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies