Krajina začne súdiť prvého Rwanďana obvineného z genocídy

NETKY.SK • 3 Február 2014, 15:25 • 2 min
Krajina začne súdiť prvého Rwanďana obvineného z genocídy

PARÍŽ - Bývalého šéfa rwandskej spravodajskej služby Pascala Simbikangwu by mali v Paríži súdiť nasledujúcich sedem týždňov.

slovakia

left justify in out

Francúzsko v utorok prvýkrát od rwandskej genocídy v 90. rokoch postaví pred súd jedného z jej údajných spolupáchateľov, čo aktivisti označujú za prelomovú udalosť po dlhom období, keď krajina čelila kritike pre svoju nečinnosť a poskytovanie útočiska podozrivým. Bývalého šéfa rwandskej spravodajskej služby Pascala Simbikangwu, ktorého zadržali v roku 2008 na francúzskom ostrove Mayotte, by mali v Paríži súdiť nasledujúcich sedem týždňov. Obžalovaný na invalidnom vozíku sa bude zodpovedať z podielu na genocíde a zločinoch proti ľudskosti spáchaných v Rwande, ktorej vtedajšia vláda s Parížom spolupracovala.

Francúzsko v minulosti opakovane odmietlo vydať osoby podozrivé z genocídy do Rwandy pre obavy, že by prišli o právo na spravodlivý súd, viacerí z nich však skončili v rukách Medzinárodného trestného tribunálu pre Rwandu v Tanzánii. V roku 2010 Paríž zriadil nový útvar pre vyšetrovanie prípadov genocídy a zločinov proti ľudskosti, v ktorých vystupujú osoby zadržané vo Francúzsku. Simbikangwa narodený v roku 1959 je podozrivý z členstva v neformálnom spolku extrémistov plánujúcich a uskutočňujúcich genocídu. Na vyvražďovaní v roku 1994 sa mal podieľať napriek tomu, že po autonehode v roku 1986 je ochrnutý. Podnetom pre konanie vo Francúzsku je žaloba podaná miestnym združením rwandských aktivistov. 

Počas genocídy v Rwande prišlo v priebehu niekoľkých mesiacov o život približne 800-tisíc ľudí, prevažne z radov menšinových Tutsiov. Vtedajšie udalosti sú preto považované za najhoršie masové vyvražďovanie od konca druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies