Krajina snov? Fínsko chce platiť dávky v nezamestnanosti bez daní a podmienok

NETKY.SK • 28 December 2016, 15:17 • 2 min
Krajina snov? Fínsko chce platiť dávky v nezamestnanosti bez daní a podmienok

HELSINKI - Fínsko plánuje zistiť, či minimálny príjem zjednoduší sociálny systém a prinesie prácu väčšiemu počtu ľudí. Od januára bude 2000 náhodne vybraných nezamestnaných dostávať podporu 560 eur mesačne bez toho, aby dávky boli spojené s akýmikoľvek podmienkami. Peniaze sa nemusia ani zdaňovať a príjemcovia si môžu privyrábať bez toho, aby im z toho plynuli finančné nevýhody.

slovakia

left justify in out

Fínsko je tak prvou krajinou, ktorá vypláca základné dávky bez splnenia určitých podmienok, tvrdí Marjukka Turunenová z fínskeho inštitútu sociálneho poistenia Kela, ktorý experiment riadi. Vybraní nezamestnaní sa krátko pred Silvestrom dozvedia, že sú súčasťou testu. Odmietnuť však nemôžu. Kela vylosoval účastníkov testu spomedzi všetkých osôb vo veku 25 až 58 rokov, ktorí v novembri tohto roka poberali podporu v nezamestnanosti.

 

Fínsko dúfa, že experiment povzbudí ľudí k práci. Mnohí príjemcovia sociálnych dávok totiž neberú žiadne menšie práce, keďže po odpočítaní daní môžu byť na tom finančne horšie. Nový minimálny príjem sa nesmie zdaňovať, hoci si človek k nemu mesačne privyrobí trebárs 4000 eur. "Myslíme si, že by to mohlo byť veľkou motiváciou, aby si ľudia našli aspoň prácu na polovičný úväzok," tvrdí Turunenová.

 

V prípade minimálneho príjmu by sa mali odbúrať aj byrokratické prekážky. Kto je teraz nezamestnaný, musí neustále vypisovať rôzne formuláre a žiadosti. Minimálneho príjmu sa tieto povinnosti nebudú dotýkať. "Navyše to ľuďom poskytne finančnú istou," tvrdí šéfka projektu. "Môžu sa spoľahnúť na to, že peniaze prídu včas. To, čo s nimi budú robiť, je len ich vec." Úrady neplánujú kontrolovať testované osoby, pretože by to ovplyvnilo výsledok testu.

 

Experiment by mal spočiatku trvať dva roky. Kela by chcel po roku zapojiť do testu väčší počet osôb, peniaze ale zatiaľ vláda neschválila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies