Krajina smúti za obeťami zosuvu, záchranné práce zastavili

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 16:12 • 2 min
Krajina smúti za obeťami zosuvu, záchranné práce zastavili

KÁBUL - Afganská vláda vyhlásila deň smútku za stovky ľudí, ktorí zahynuli v piatok pri masívnom zosuve pôdy v odľahlej horskej dedine na severovýchode krajiny.

slovakia

left justify in out

Guvernér provincie Badachšán Šáh Valiulláh Adíb pre stanicu BBC povedal, že nie je nádej, že by niekto prežil. Úrady už v sobotu oficiálne zastavili záchranné práce. Stroje opustili dedinu Ab Barik bez toho, aby ich použili, keďže k miestu nešťastia sa nevedeli dostať. Okrem viac než 2 000 ľudí zasypaných v najmenej 300 hlinených domoch je asi 600 ďalších osôb nezvestných. Tí im prišli na pomoc, zasiahol ich však druhý zosuv. Organizácia Spojených národov uviedla, že sa teraz sústreďuje na viac než 4 000 osôb, ktoré po piatkovom nešťastí ostali bez strechy nad hlavou. V oblasti navyše hrozia aj ďalšie zosuvy.

Tragédia je dôsledkom výdatných dažďov a následných záplav, ktoré región zasiahli v apríli. Provincia Badachšán sa nachádza pri známom pohorím Hindúkuš a hraničí s Čínou, Tadžikistanom a Pakistanom. Región je len ťažko dostupný. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona