Krajina samovrážd a nezamestnaných: Obyvatelia Litvy si berú život

NETKY.SK • 26 Február 2018, 06:00 • 2 min
Krajina samovrážd a nezamestnaných: Obyvatelia Litvy si berú život

VILNIUS - Podľa zverejnenej správy Svetovej zdravotníckej organizácie o prevencii duševného zdravia, Litva udržuje v Európe vedúce postavenie v oblasti samovrážd s indexom 32,7 samovrážd na 100-tisíc občanov (v susednom Lotyšsku - 21,7; v Estónsku - 18,9).

slovakia

left justify in out

Je to spôsobené najvyššou spotrebou alkoholu na svete. Každý litovec, od pätnástich rokov a starší, každoročne vypije 18,2 litra čistého alkoholu.

 

Podľa štatistík, z momentu výstupu Litvy zo ZSSR, asi 35-tisíc občanov spáchalo samovraždu. Pre štát s počtom obyvateľov 3 milióny ľudí je to obrovská strata. Zvýšilo sa riziko samovrážd aj veľká nezamestnanosť a neschopnosť nájsť si novú prácu.

 

"Je to naozaj tak. Stali sme sa krajinou samovrážd, nezamestnaných a imigrantov," so smútkom uvádza litovská novinárka Irina Balunasova v rozhovore pre RIA.Novosti.

 

Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite, po návšteve Štátneho centra duševného zdravia, vyhlásila: "Už len skutočnosť, že počet samovrážd v krajine je trikrát vyšší ako priemer v EÚ, poukazuje na dôležitosť emocionálnej pomoci, a koľko veľa ľudí ju potrebuje".

 

Dnešná situácia je uznaná tak poľutovaniahodnou, že litovský snem vytvoril špeciálnu komisiu, ktorá bola poverená vypracovaním stratégie prevencie samovrážd, koordinovať činnosť inštitúcií zodpovedných za boj proti samovražde a kontrolovať ako tieto inštitúcie riešia špecifické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies