Krajina hrôzy: Mladík dostal trest smrti za príspevok na Facebooku

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 14:00 • 2 min
Krajina hrôzy: Mladík dostal trest smrti za príspevok na Facebooku

ISLAMABÁD - Po prvý krát súd v Pakistane vymeral trest smrti iba 30-ročnému Tajmorovi Razaovi za urážku Proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

Pakistanský súd odsúdil muža na smrť, ktorý sa údajne dopustil rúhania na Facebooku, uviedol prokurátor. Polícia zatkla Razu, vykonala bezprostredne potom, čo predseda vlády Nawaza Sharifa vyslovil veľký protest proti rúhaniu sa na sociálnych médiách.

 

Rúhanie je veľmi citlivé téma, obzvlášť v moslimskom Pakistane, kde urážať proroka Mohameda je obrovským zločinom. Krajina je miestom, kde obyčajné obvinenia stačí na to, aby človeka stíhali, vyšetrovali a v tom najnešťastnejšom prípade aj odsúdili. Razu odsúdili za údajné hanlivé vyhlásenia proti prorokovi Mohamedovi, jeho manželkám a spoločníkom.  


"Súd zameraný na boj proti terorizmu, mu udelil rozsudok smrti," informoval prokurátor Qureshi a dodal: "Ide o prvý trest smrti, ktorý zahŕňa rúhanie sa na sociálnych sieťach."

 

Prípad je ojedinelí, keďže statusy, ktoré odsúdený pridával na sieti, sú práve naopak protiteroristického charakteru sprevádzané s nenávistným prejavom a odsúdením. Prokurátor sa ďalej zmienil, že k zatknutiu Razu došlo na autobusovej zastávke, kde sa do telefónu vyjadroval veľmi nenávistne.

 

 

Mobilný telefón poslúžil ako dôkazový materiál pri objasňovaní prípadu, kedy ho súd obžaloval za šírenie nevraživosti sunitskému islamu. Razu sa totiž hlásal k menšinovej komunite šítov v krajine. Niekoľko ďalších násilných incidentov spojených s obvineniami z rúhania sa zburcovalo pozornosť organizácie na ochranu ľudských práv a aktivistov.

 

Polícia v súčasnosti vyšetruje viac ako 20 študentov podozrivých zo zabitia študenta, ktorý viedol otvorenú debatu o náboženstve. Tento ohavný útok šokoval doslova celú krajinu. Odvtedy parlament diskutuje o zavedení ochranných opatrení k zákonom o rúhaní, tento krok sa v Pakistane považuje za naozaj prevratný.

 

Keďže odsúdenie Rázovho rúhania vykonával špecializovaný súd, jeho obhajca sa odvolal k Najvyššiemu súdu, ktorý definitívne rozhodne o osude mladíka. Od roku 1990 došlo už k najmenej 71 vraždám v súvislosti s nepodloženými obvineniami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies