Krajina ako z fantasy filmu: Uhádnete, kde sa nachádzajú takéto stĺpy?

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 17:06 • 2 min
Krajina ako z fantasy filmu: Uhádnete, kde sa nachádzajú takéto stĺpy?

Ako v rozprávke alebo vo fantasy. Práve tak si budete pripadať pri prechádzke prírodným parkom Lenskije stolby, ktorý sa nachádza v ruskej republike Jakutsko.

slovakia

left justify in out

Sacha alebo tiež Jakutsko je najväčšia z republík Ruskej federácie. Leží vo východnej časti krajiny, na Sibíri.

 

Ide o dlhý pás špicatých skalných pilierov zasadených v ihličnatých lesoch pozdĺž rieky Leny. Park je už siedmy rok zapísaný aj na zozname UNESCO.

 

 

Skalné piliere vznikli pred viac ako 500 miliónmi rokov vplyvom klímy. Aj dnes sú teplotné rozdiely v lete a zime markantné - v rozpätí aj 100 stupňov Celzia. Pás sa tiahne na 40 kilometroch pozdĺž rieky a zhruba 200 kilometrov po jej prúde leží hlavné mesto regiónu Jakutsk. Práve z neho je najideálnejšie k stĺpom vyraziť.

 

Z mesta odchádzajú po rieke lode, z paluby si turisti pohľad na Lenskije stolby vychutnajú asi vôbec najlepšie. Na výber je z niekoľkých možností podľa veľkosti plavidiel. Cesta je však celkom dlhá, trvá až deň. V cieli si návštevníci môžu Lenskije stolby prejsť aj po svojich cez lesy.

 

 

Prírodný park bol vyhlásený v roku 1995 a stal sa ihneď vyhľadávanou atrakciou. To ešte viac umocnilo zapísanie na zoznam svetového dedičstva UNESCO v roku 2012, kam sa dostali kvôli svojmu prírodnému významu.

 

Okrem nálezov unikátnych fosílií je región bohatý na faunu, preto sú častými návštevníkmi tiež biológovia a ďalší výskumníci.

 

V oblasti je možné naraziť na množstvo druhov vtáctva, ale aj na medvede, rysy či vlky. Niektorí zo zvieracích zástupcov sú však zapísaní na červenom zozname ohrozených živočíchov a rastlín Medzinárodného zväzu ochrany prírody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies