Krajčiová: Dostupné nájomné byty by mali patriť k prioritám novej vlády

NETKY.SK • 18 Február 2016, 14:46 • 2 min
Krajčiová: Dostupné nájomné byty by mali patriť k prioritám novej vlády

BRATISLAVA - Výstavba cenovo dostupných nájomných bytov by mala byť jednou z priorít budúcej vlády. Výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) Anna Krajčiová to zdôvodňuje tým, že v porovnaní s inými krajinami Európskej únie je tento sektor bytového fondu v krajine veľmi nízky.

slovakia

left justify in out

Nedostatok dostupného nájomného bývania je podľa nej najvýraznejším problémom bývania na Slovensku. "To spôsobuje problémy pre mladé rodiny, keďže nemajú dostatočné finančné zdroje na zabezpečenie svojho samostatného bývania. Vysoký podiel bytov v osobnom vlastníctve je tiež jednou z najväčších prekážok mobility pracovnej sily,“ upozornila Krajčiová.

 

Kým v krajinách Európskej únie majú nájomné byty na celkovom bytovom fonde podiel 19 až 62 %, na Slovensku je to iba približne 6 %. V dôsledku masívneho odkupovania štátnych a obecných bytov do osobného vlastníctva v minulosti nájomný sektor v priebehu niekoľkých rokov takmer zanikol. "Riešením je podľa nášho združenia výstavba cenovo dostupných nájomných bytov,“ uviedla Krajčiová.


Nová vláda by podľa združenia mala v záujme zlepšovania kvality bývania zabezpečiť zodpovedajúce legislatívne prostredie. "Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov bol prijatý ešte v roku 1993. Po uplynutí viac než dvadsiatich rokov od prijatia zákona je zrejmé, že už nevyhovuje súčasným podmienkam správy a prevádzky bytových domov, vrátane ich komplexnej obnovy,“ priblížila Krajčiová. Vláda by preto mala vypracovať nový zákon, prípadne ho kompletne prepracovať, keďže kvalita zákona podľa nej utrpela aj pätnástimi novelami.


Nasledujúca vláda by zároveň mala napraviť chyby, ktoré sa stali v tomto volebnom období. "Boli prijaté legislatívne zmeny, ktoré podľa nášho názoru výrazne komplikujú vymáhanie dlhov od tých vlastníkov bytov, ktorí si riadne a včas neplnia svoje povinnosti spojené s vlastníctvom a užívaním nehnuteľnosti," zdôraznila Krajčiová.


Ako príklad uviedla zmeny v zákone o vlastníctve bytov a v Občianskom zákonníku, v dôsledku ktorých zákonné záložné právo k bytu už nie je prednostným záložným právom, a tiež zmeny v exekučnom zákone a zákone o dobrovoľných dražbách. Tie totiž umožňujú vykonať dražbu nehnuteľnosti iba v prípade, že dlžná suma je vyššia než dvetisíc eur.

 

"To všetko sú zmeny v prospech neplatičov a znevýhodňujú veriteľov, ktorými sú v tomto prípade ostatní vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome," poukázala na dopady týchto zmien Krajčiová. Považuje preto za potrebné túto situáciu riešiť tak, aby na to nedoplácali poctiví a zodpovední vlastníci bytov.


Združenie bytového hospodárstva na Slovensku je najväčším združením zaoberajúcim sa bytovou politikou. Pôsobí od roku 1990 a združuje vyše sedemdesiat organizácii, ktoré dokopy spravujú viac než 140-tisíc bytov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies