Krajčího rezort robí všetko preto, aby vyviedol krajinu z pandémie. Na Slovensko môže doraziť sto tisíc vakcín

NETKY.SK • 22 Február 2021, 14:36 • 2 min
Krajčího rezort robí všetko preto, aby vyviedol krajinu z pandémie. Na Slovensko môže doraziť sto tisíc vakcín

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa ocitá pod čoraz väčším tlakom. Mnohí neprajníci ho vyzývajú, aby sa pre nezvládnutie boja proti pandémii nového koronavírusu vzdal svojej funkcie a svoje miesto na rezorte prenechal niekomu inému. Rezort však neotáľa a snaží sa vyrokovať 100 tisíc vakcín nad rámec zazmluvneného množstva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako prízvukoval samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí, rezort vyvíja všetky možné snahy, aby sa na Slovensko doviezlo v čo najkratšom čase veľké množstvo vakcín. Aktuálne je však problém na strane samotných výrobcov, ktorí majú problémy s ich dodávkou.

 

Tempo očkovania na Slovensku

V piatkovej relácii Braňo Závodský naživo šéf rezort zdôraznil, že ministerstvo sa snaží registrované vakcíny nakúpiť aj od iných členských štátov, keďže v krajine je momentálne dominantný oveľa nákazlivejší variant koronavírusu.

 

Dodal však, že sme jedna z krajín v rámci celej Európskej únie, kde je tempo očkovania najrýchlejšie. „Pohybujeme sa okolo 2. miesta,“ priblížil Krajčí s tým, že je zaočkovaných približne 6% Slovákov a Sloveniek.

 

img

 

Podotkol, že situácia v okolitých krajinách nie je o nič lepšia. Tiež uviedol, že ak budú rokovania úspešné, tak do krajiny by mohlo doraziť 100 tisíc očkovacích dávok.  

 

Krajčí robí maximum v boji proti pandémii

„Ja zastávam svoju funkciu čestne a profesionálne. Cítim podporu od ľudí, vo vláde, ale aj kolegov z parlamentu. Vyviniem maximálne možné úsilie v tejto vojne s neviditeľným nepriateľom. Myslím si, že z bojiska sa v takejto situácii neuteká,“ zareagoval na výzvy o odstúpení z funkcie.

 

img

 

Dodal, že zatiaľ nestretol človeka, ktorý by lepšie zvládol krízové riadenie pandémie, ak však takú osobu stretne a bude na to politická vôľa, opustí ministerskú stoličku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Matovič sa dohodol s Rusmi, do leta nám doručia 2 milióny vakcín Sputnik V

 

Sputnik V môže pomôcť v boji proti pandémii

Zároveň sa vyjadril, že predčasné používanie ruskej vakcíny Sputnik V, ktorú ešte nezaregistrovala Európska lieková agentúra, je z pohľadu epidemiologickej situácie dobrý krok. Podotkol, že ruská vakcína je schválená v iných krajinách, kde ňou naplno očkujú.

 

Podľa prieskumu verejnej mienky by dovezenie tejto očkovacej látky dokonca zvýšilo záujem o vakcináciu o 8 percent. Dodal, že očkovanie Sputnikom by bolo dobrovoľné.

 

„Mám k dispozícii odporúčania množstva relevantných odborníkov, ktoré ministerstvo vyzývajú, aby  nakúpilo ruskú vakcínu,“ skonštatoval Krajčí.

 

img

 

Prízvukoval, že cieľom prieskumu bolo zistiť, či ľudia veria tejto vakcíne a či by boli ochotní sa ňou aj nechať zaočkovať. Povedal tiež, že aj samotná EMA je myšlienke prednostného užívania ruskej vakcíny naklonená.

 

Proti ivermektínu sa nezdvihla vlna kritiky

V reakcii na mnohé negatívne odozvy však pripomenul, že ani liek ivermektín nie je registrovaný, ale ministerstvo mu dalo “zelenú“  predbežne na pol roka.

 

Proti tomuto rozhodnutiu sa však paradoxne nezdvihla vlna kritiky, práve naopak, informácie zo zahraničia, ktoré naznačujú výborné výsledky u pacientov s ťažkým priebehom verejnosti stačilo, aby lieku dôverovalo. 

 

Minister Krajčí opakovane označil za chybu, že sa pred Vianocami oneskorene prijalo nepopulárne riešenie a vláda v krajine nevyhlásila tvrdý lockdown

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva zváži, či nakúpi necertifikovanú vakcínu Sputnik V

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona