Krajčí upokojuje, že nosenie rúšok neovplyvňuje vdychovanie oxidu uhličitého

NETKY.SK • 28 August 2020, 11:45 • 2 min
Krajčí upokojuje, že nosenie rúšok neovplyvňuje vdychovanie oxidu uhličitého

BRATISLAVA - Rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dosah na zdravie osoby. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v súvislosti s mnohými dezinformačnými kampaňami o rúškach.

slovakia

left justify in out

Dôverovať odborníkom 

Verejnosť sa dostáva k protichodným informáciám o ochorení COVID-19, a to najmä na internete a sociálnych sieťach.

 

img

 

"Je dôležité dôverovať informáciám poskytnutým od národných zdravotníckych inštitúcií, od epidemiológov, lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov s potrebným odborným vzdelaním a praxou, a riadiť sa ich pokynmi a odporúčaniami," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

 

Ako správne nosiť rúško 

Pripomína, že rúško by malo priliehať k tvári a zakrývať ústa aj nos, aby jeho nosenie bolo účinné. Vymeniť za nové ho treba v prípade, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Jednorazové rúška nie sú podľa ÚVZ určené na opätovné použitie.

 

img

 

Chrípková sezóna sa blíži

Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že nosenie rúšok, dodržiavanie sociálneho odstupu, pravidelné umývanie či dezinfekcia rúk sú základná a účinná prevencia.

 

"Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj mnohých ďalších infekčných ochorení, vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži," povedal.

 

Vyhýbať sa miestam s veľkým počtom ľudí 

Odstup od cudzích ľudí, dezinfekciu rúk a respiračnú hygienu je podľa Mikasa dôležité dodržiavať v exteriéri aj interiéri. V exteriéri by sa ľudia mali vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou osôb.

 

img

 

"Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas," podotkol hlavný hygienik.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona