Krajčí: Charity za pomoc núdznym môžu dostávať vysoké pokuty

NETKY.SK • 29 November 2016, 15:14 • 2 min
Krajčí: Charity za pomoc núdznym môžu dostávať vysoké pokuty

BRATISLAVA – Schválená novela zákona o potravinách podľa poslanca NR SR Mareka Krajčího (OĽaNO) spôsobí, že za pomoc núdznym budú charitám hroziť až miliónové pokuty.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, potraviny po minimálnej dobe spotreby budú môcť distribuovať len tie charity, ktoré sa zaregistrujú ako potravinový podnik a zriadia si výdajňu. „Ide o splnenie náročných podmienok, aké musí splniť akýkoľvek predajca potravy. Zároveň charitám hrozia aj rovnaké pokuty. Inšpektor po zistení chýb musí udeliť pokutu od 100 eur. Ak nájde nebezpečnú potravinu, pokuta môže byť až 500 000 eur. Pri opakovaných zisteniach až päť miliónov eur,“ upozornil.


Parlament schválil novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Na trh ich bude možné umiestniť iba bezodplatne, len ak sú bezpečné a slúžia verejnoprávnym účelom sociálnej pomoci či humanitárnej starostlivosti. Novela zákona má tiež zosúladiť zákon s požiadavkami Európskej komisie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies