Krajčí, Beňová i Pčolinský navrhujú prísnejšie opatrenia. Čo hovoria na povinné očkovanie?

NETKY.SK • 21 November 2021, 14:47 • 2 min
Krajčí, Beňová i Pčolinský navrhujú prísnejšie opatrenia. Čo hovoria na povinné očkovanie?

BRATISLAVA - Možnosť povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 či celoštátny lockdown, o ktorých v sobotu hovoril premiér Eduard Heger, rozdeľujú nielen verejnosť, ale i politikov. Viacerí sa k témam vyjadrili aj počas nedeľných televíznych diskusií.

slovakia

left justify in out

Poslanec parlamentu a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že by nariadenia ešte sprísnil. "Opatrenia sú z môjho pohľadu trochu slabé, keďže neočkovaný môže ísť napríklad aj do obchodov s oblečením či obuvou. Mobilita sa príliš nezníži a efektivita opatrení nemusí byť dostatočná," skonštatoval. Pripomenul, že epidemická situácia je v krajine vážna a nemocnice sa zrejme kolapsu nevyhnú. "Buď budeme ochotní prijať tvrdé opatrenia, alebo budeme situáciu pozorovať a tá bude podobná humanitárnej katastrofe," upozornil Krajčí s tým, že ak krajina nezamedzí šíreniu koronavírusu, ohrozia sa aj prevádzky, keď zostane veľa chorých ľudí doma.

 

img

 

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) podľa Krajčího vyslovil pri úvahách o povinnom očkovaní pre seniorov odvážny názor. "Ak sa na to pozrieme pragmaticky a mali by sme zaočkovaných ľudí nad 60 rokov, nemusíme pristupovať k obmedzeniam. Mladí sa nakaziť môžu, ale nekončia v nemocnici. Ak bude politická odvaha, som za povinné očkovanie, ale musíme presne stanoviť, kto sa na očkovaní zúčastniť nemôže, napríklad zo zdravotných dôvodov," uviedol Krajčí. Povinnú vakcináciu pre celú populáciu by neodporúčal.

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger pripustil celoštátny lockdown i povinné očkovanie!

 

Mrzí ho tiež, že vláda upustila od masívneho testovania, ktoré bolo vo februári. Ak sa to nebude diať, pandémia bude podľa neho kulminovať. "Nie som zástanca celoplošného testovania, skôr treba sprístupniť samotesty. Pri samotestovaní sa nám z obehu vyraďujú ľudia, ktorí o ochorení ani nevedia, je to silný nástroj na boj proti pandémii," povedal exminister.

 

 

 

S budúcotýždňovými opatreniami nesúhlasí aj naďalej opozičná strana Smer-SD. Začiatkom týždňa ich plánuje napadnúť na Ústavnom súde SR. "Základné ľudské práva a slobody nemôžu byť obmedzované vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR a myslíme si, že očkovaní, prekonaní a testovaní by mali mať rovnaké postavenie," povedal v relácii poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Richard Takáč. Smer-SD by podľa jeho slov prípadné zavedenie tvrdého lockdownu podporil, ak by štát dotknutých odškodnil. "Povinné očkovanie je však z nášho pohľadu fašistické a budeme bojovať za to, aby bolo aj naďalej dobrovoľné," dodal Takáč.

 

K téme: Politici reagujú na možnosť povinného očkovania v SR. Čo hovorí ústavný právnik?

 

Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽaNO) označil povinné očkovanie za alternatívu, nad ktorou by sa vláda mala zamyslieť. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) ani poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) by s ním nesúhlasili. V aktuálnej situácii preferujú skôr zavedenie tvrdého lockdownu. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Pčolinský zdôraznil, že negatívny postoj k povinnému očkovaniu majú aj koaličné strany SaS a Za ľudí. „Sme presvedčení, že radšej by sme teraz mali pristúpiť k tvrdému lockdownu," povedal za Sme rodina. Obmedzenia pre nezaočkovaných podľa neho nevyriešia situáciu. Beňová postoj k povinnému očkovaniu zmenila. "Na základe vlastnej skúsenosti si myslím, že to nie je správna cesta," uviedla s tým, že aj očkovaní sa môžu nakaziť. Krajiny s vyššou zaočkovanosťou ako Slovensko riešia podľa nej tiež problémy s opatreniami či lockdownom. Uvítala by, ak by pozitívne testovaní dostali informáciu, ako sa správať a liečiť.

 

 

 

 

 

 

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) by uprednostnil pred postupným sprísňovaním opatrení radšej 3-týždňový lockdown pre všetkých. Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že o tvrdom lockdowne možno uvažovať len vtedy, ak dokáže vláda zasiahnutým prevádzkam okamžite poskytnúť pomoc. Obaja politici sú proti povinnému očkovaniu. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

 

Krajniak by nepodporil povinné očkovanieCestou je podľa neho osobný kontakt a trpezlivé presviedčanie ohrozených skupín. Pellegrini zopakoval, že zavedenie povinného očkovania by mohlo spôsobiť obrovské napätie, ba až nepokoje v uliciach.

 

Možno vás zaujme: Krajniak: Z prvej pomoci nezmizlo 24 miliónov. Časť peňazí už zachránili

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona