Krajcer: V BSK nie je tlmočnícka služba samozrejmosťou

NETKY.SK • 25 September 2013, 12:01 • 2 min
Krajcer: V BSK nie je tlmočnícka služba samozrejmosťou

BRATISLAVA – V Bratislavskom samosprávnom kraji podľa Daniela Krajcera (NOVA) nie je tlmočnícka služba do posunkovej reči celkom samozrejmosťou.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, napriek tomu, že Bratislavský kraj je ekonomicky najsilnejší, úroveň platieb pre tlmočníkov do posunkového jazyka je veľmi nízka. Podľa neho je to približne 2,75 eura za hodinu. Upozornil, že vo svojom volebnom programe na predsedu kraja má sľub, že táto tlmočnícka služba bude k dispozícii a platba sa zvýši na osem eur.

Pre nepočujúcich je podľa poslankyne NR SR Jany Žitňanskej najväčší handicap mať prístup k informáciám a dorozumieť sa. „Dorozumenie znamená pre nich nevyhnutnosť tlmočníka. Približne 20 000 ľudí sa dorozumieva posunkovým jazykom. Kompetencia zabezpečovať a financovať tlmočníkov je na vyšších územných celkoch. Každý kraj si nastavuje podmienky inak. Sú kraje, ktoré tlmočníkov nemajú vôbec. Nie sú schopné alebo ochotné ich zaplatiť,“ konštatovala. Dôležitou oblasťou je podľa nej pre nepočujúcich zvýšenie a skvalitnenie titulkovania televíznych programov a zvýšenie počtu relácií, ktoré sú „posunkované“. NOVA podľa nej chce, aby sa posunkový jazyk študoval na vysokej škole, aby sa študovalo tlmočníctvo, aby sa sprofesionalizovala táto služba. 

Súčasne platný zákon o posunkovej reči a komunikačných systémoch nepočujúcich z roku 1995 je už podľa predstaviteľov NOVA prekonaný. Preto finalizujú prípravu nového zákona. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies