Krajcer: Programové vyhlásenie vlády v kultúre chváli aj kritizuje

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 08:19 • 2 min
Krajcer: Programové vyhlásenie vlády v kultúre chváli aj kritizuje

BRATISLAVA – Programové vyhlásenie vlády je zatiaľ skôr všeobecná deklarácia, myslí si exminister kultúry a v súčasnosti člen politickej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) Daniel Krajcer.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre agentúru SITA v reakcii na návrh Programového vyhlásenia vlády SR, ktorý dnes s pripomienkami schválil kabinet, na to, aby sa dalo posúdiť, nakoľko sú jednotlivé zámery v rezorte kultúry reálne a vykonateľné, treba počkať na rozpracovanie programového vyhlásenia. Niektoré tézy víta, ale napríklad avízo zvýšiť úhrady za vysielanie RTVS však kritizuje. „Pozitívne hodnotím ďalšie posilňovanie tézy, že kultúra zdroje aj vytvára a nielen spotrebúva, vrátane zámeru na tvorbu satelitného účtu kultúry. Dôležitá je aj snaha o presadzovanie viaczdrojového financovania kultúry s rozšírením možnosti sponzoringu,“ reagoval Daniel Krajcer, ktorý bol ministrom kultúry vo vláde Ivety Radičovej.


Krajcer považuje za správnu aj ambíciu na vypracovanie investičného programu na postupnú obnovu sídelných budov štátnych umeleckých a pamäťových inštitúcií. „Nevyhnutná je už rekonštrukcia SNG, na ktorú mal rezort kultúry vyčlenené zdroje už na rok 2012,“ pripomína. Oceňuje zároveň snahu využiť Múzeum holokaustu v Seredi na vzdelávanie a výchovu proti všetkým formám neznášanlivosti a extrémizmu. Vláda konkrétne vo svojom programovom vyhlásení k spomínaným témam píše, že finančne zaistí dokončenie rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie ako aj obnovu hradu Krásna Hôrka. V závislosti od vývoja finančných možností pripraví zámer rekonštrukcie historickej budovy Slovenského národného divadla. Zároveň plánuje dokončiť výstavbu Múzea holokaustu v Seredi "ako inštitúcie s potenciálom vzdelávania a výchovy proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu". Daniel Krajcer ďalej považuje za správne plánované znižovanie daňového zaťaženia umelcov.


Kriticky hodnotí „nedostatočné zadefinovanie rozsahu podpory pre oblasť obnovy kultúrneho dedičstva“. Podľa Krajcera totiž „druhá Ficova vláda trestuhodne nevyužila aktuálne programovacie obdobie eurofondov a nevyčlenila na financovanie pamiatok žiadnu prioritnú os“. Zámer vlády riešiť financovanie RTVS zvyšovaním úhrad za služby verejnosti, čiže tzv. koncesionárskych poplatkov hodnotí Krajcer veľmi negatívne. „Za veľkú chybu považujem aj to, že vládna koalícia rezignovala na presadenie finančnej odluky cirkví od štátu, keďže sa len zaväzuje pokračovať v dialógu s cirkvami a chce len pripraviť legislatívu v tejto oblasti,“ dodal Krajcer.


Dialóg s kultúrnou obcou, pokračovanie začatých stratégií a projektov, podporu neštátnej kultúry i kultúry menšín a znevýhodnených skupín, obnovu sídiel významných kultúrnych inštitúcií, ale aj zlepšenie postavenia pracovníkov kultúry a umelcov a ďalšie ciele si dáva nová vládna koalícia v oblasti kultúry. Podľa návrhu Programového vyhlásenia vlády SR sú v časti nazvanej Kultúrna politika z približne dvoch desiatok tém tri zvýraznené. Ide o záväzky vlády prijať zákon o vytvorení verejnoprávneho Fondu pre financovanie menšinových kultúr, hľadať nové zdroje financovania kultúry prostredníctvom aktivovania súkromných zdrojov, napríklad sponzoringom a napokon o záväzok vlády zvýšiť podporu pre obnovu národných kultúrnych pamiatok. Ako pre SITA povedal minister kultúry Marek Maďarič, spomínané tri témy sú výsledkom rokovaní vládnej koalície a za každých okolností by mali byť naplnené.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies