Krajcer: Maďarič odmietol dať právne analýzy poslancom, médiám však áno

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 17:38 • 2 min
Krajcer: Maďarič odmietol dať právne analýzy poslancom, médiám však áno

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry vedené Marekom Maďaričom odmietol poskytnúť poslancom parlamentu dve právne analýzy, na základe ktorých sa rezort rozhodol pokračovať v už raz vypovedanej zmluve o digitalizácii. Dokumenty však ešte v decembri ministerstvo kultúry poskytlo médiám, konkrétne denníku Hospodárske noviny.

slovakia

left justify in out

"Je ohrozený celý proces digitalizácie nášho kultúrneho dedičstva a rovnako sú ohrozené aj desiatky miliónov eur z Európskej únie," konštatoval exminister kultúry Daniel Krajcer. "To, čo sa deje, je obyčajné kocúrkovo, je zrejmé, že na ministerstve ľavá ruka nevie, čo robí pravá," dodal Krajcer. Maďarič podľa jeho slov poslancom argumentoval, že analýzy im nemôže poskytnúť, keďže s tým nesúhlasia advokátske spoločnosti, ktoré ich vypracovali. "Je pre nás šokujúcim zistením, že v decembri uplynulého roka tieto isté dva právne posudky boli poskytnuté médiám. Je teda úplne zjavné, že to bola obyčajná výhovorka," komentoval Krajcer postup ministerstva.

Terajšie vedenie rezortu podľa jeho slov právne posudky poslancom nechcelo vydať aj preto, lebo stoja na vode. V jednom z nich sa podľa Krajcera explicitne uvádza, že ak sa preukáže doručenie výpovede, príslušná advokátska kancelária je pripravená zmeniť svoj právny názor a svoj posudok. "Ako iste viete, v posledných mesiacoch sa nám podarilo preukázať doručenie výpovede, jednak kópiou doručenky, ktorú som poskytol aj médiám a takisto aj oficiálnym vyjadrením spoločnosti DHL, ktorá potvrdila, že túto výpoveď mnou podpísanú doručila do sídla spoločnosti," poznamenal Krajcer.

Opozícia v mediálnom výbore tvrdí, že ministerstvo kultúry tým, že pristúpilo k dohode o urovnaní zmluvy s konzorciom Tender media group (TMG), urobilo chybu a ohrozilo tak čerpanie niekoľko desiatok miliónov eur z eurofondov. Ministerstvo podľa nich ohrozuje najväčší projekt slovenskej kultúry, ktorý tu doteraz bol. Krajcer opakovane upozorňuje, že o projekte digitalizácie národného kultúrneho dedičstva sú výrazné pochybnosti, ktoré môžu viesť k tomu, že projekt Európska únia nepreplatí alebo ak sa v ňom bude pokračovať, bude SR musieť sumu naň poskytnutú preplatiť po kontrolách po skončení projektu.
Podľa Krajcera zmluvu s konzorciom firiem na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva vypovedal právoplatne. Maďarič tvrdí, že nie, čím Krajcer podľa právnych posudkov spôsobil stav, v ktorom hrozila nielen súdna žaloba, ale aj zastavenie celého procesu digitalizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona