Krajcer chce, aby sa o zasnežené chodníky starali obce

NETKY.SK • 24 August 2014, 11:42 • 2 min
Krajcer chce, aby sa o zasnežené chodníky starali obce

BRATISLAVA - Chodníky pokryté poľadovicou či snehom by mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to nezaradení poslanci Daniel Krajcer, Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár a Juraj Miškov v novele cestného zákona, ktorú predložili na rokovanie národnej rady.

 

Súčasná legislatíva zaväzuje majiteľov alebo správcov nehnuteľností susediacich s chodníkmi čistiť a udržiavať tieto chodníky schodné, ak sú znečistené poľadovicou alebo snehom. Opoziční poslanci si myslia, že je to v rozpore s niektorými ustanoveniami ústavy, ktorá zakazuje nútenú prácu. "Nariadiť zákonom, respektíve spresniť vo všeobecne záväznom nariadení obce to, že vlastníci susednej nehnuteľnosti sú povinní sa starať o majetok niekoho iného (obce), a to všetko dokonca pod sankciou povinnosti náhrady škody, ktorá na tomto cudzom majetku vznikne – za takúto nútenú prácu považovať možno," argumentujú opoziční poslanci. Navrhujú preto, aby povinnosť udržiavať miestne komunikácie vrátane chodníkov mali obce alebo správcovia miestnych komunikácií, ktorí by aj mali byť zodpovední za škodu z tejto správy vyplývajúcej. Návrh tak podľa poslancov odstraňuje nespravodlivý a zrejme aj protiústavný stav a oslobodzuje vlastníkov susediacej nehnuteľnosti od povinností, ktoré im z ich vlastníctva nevyplývajú. 

 

Návrhom zákona sa budú zákonodarcovia zaoberať na septembrovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona