Krajania si pripomenuli Deň zahraničných Slovákov

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 12:12 • 2 min
Krajania si pripomenuli Deň zahraničných Slovákov

BRATISLAVA - Všetci krajania, bez ohľadu na ich status vo svojej vlasti, sú neoddeliteľnou súčasťou slovenského národného spoločenstva a kultúry. Pri príležitosti dnešného Pamätného dňa zahraničných Slovákov a stretnutia krajanov v Bratislave to vyhlásil podpredseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Peter Prochácka.

slovakia

left justify in out

Vo svojom príhovore vyjadril želanie, aby sa spolupráca úradu s krajanmi v zahraničí rozvíjala stále intenzívnejšie, v duchu vzájomného partnerstva a angažovanosti krajanských spolkov. "Toto sú aj zásadné atribúty nášho návrhu koncepcie štátnej politiky vo vzťahu k zahraničným Slovákom, kde krajania nevystupujú iba ako pasívni prijímatelia podpory, ale ako spoluformujúca sa sila dynamického partnerstva," povedal Prochácka.

 

Stanislav Bajaník zastupujúci Svetové združenie Slovákov v zahraničí poukázal na potrebu jednotného postupu a spojenia síl pri úsilí zriadiť pamätník slovenského vysťahovalectva. Ako zdôraznil, základný kameň budúceho pamätníka, ktorý bol aj dnes miestom stretnutia, stojí v sade Janka Kráľa už 15 rokov. "Mali by sme si dať predsavzatie, aby sme čo najskôr stáli niekde inde, teda predsavzatie zasadiť sa o to, aby pamätník bol už konečne realitou," povedal Bajaník.

 

Poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Milan Vetrák v tejto súvislosti prítomných informoval, že zastupiteľstvo Bratislavy prijalo návrh na vytvorenie pamätníka. Mal by byť umiestnený v blízkosti novostavby SND. "Verím, že už o rok, alebo o dva, sa takéto stretnutie uskutoční pri vybudovanom pamätníku," povedal Vetrák. Správca Nadácie Národného pamätníka slovenského vysťahovalectva Claude Baláž navrhol, aby podoba pamätníka vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže.

 

Na dnešnom stretnutí zaznel aj umelecký prednes básní a s piesňami Eugena Suchoňa a Viliama Figuša Bystrého vystúpila aj komorná spevácka skupina z Vojvodiny.

 

Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí bol zákonom ustanovený v roku 1993, 5. júl tak už vyše ako 20 rokov pripomína viac ako milión krajanov a generácie ich potomkov, ktorí žijú v približne 50 krajinách sveta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona