Kraft si splnil sen, s Hayböckom ťahajú Rakúsko

NETKY.SK • 7 Január 2015, 10:16 • 2 min
Kraft si splnil sen, s Hayböckom ťahajú Rakúsko

BISCHOFSHOFEN - Presne tri roky po svojom debute vo Svetovom pohári sa skokan na lyžiach Stefan Kraft dočkal najväčšieho úspechu kariéry - triumfu na 63. ročníku Turné štyroch mostíkov.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťjedenročný Rakúšan sa z víťazstva na Turné tešil v rodnom kraji, keďže pochádza z oblasti Pongau, kde sa nachádza aj dejisko posledného podujatia nemecko-rakúskej série Bischofshofen. Kraft výhrou predĺžil rakúsku dominanciu na Turné už na sedem rokov a splnil si jeden zo svojich veľkých snov.

 

Kraft ťaží na mostíkoch z výborného odrazu a agresívneho skokanského štýlu. Od roku 1997, keď vyhral Primož Peterka, nebol na Turné mladší víťaz. "Som teraz veľmi šťastný. Všeobecne sa rád smejem, čo je dobré aj pre srdce. Myslím si, že viem byť aj psychicky odolný," charakterizoval sa Kraft, ktorý o triumf bojoval so svojím veľkým priateľom a kolegom z reprezentácie Michaelom Hayböckom. Obaja sú pri cestách na preteky spolubývajúci na hoteloch, navyše sú aj rovesníci a veľmi dobre si rozumejú. Hayböck suverénne vyhral záverečné podujatie v Bischofshofene, celkovo však zaostal o šesť bodov za Kraftom. V hodnotení Svetového pohára je momentálne poradie opačné. "Bolo to tak naplánované, že ja vyhrám celé turné a Michael posledné preteky," smial sa Kraft a potom už vo vážnejšom tóne dodal: "Vedel som, že bude útočiť. Neboli to pre mňa ľahké preteky. Do jeho skoku som bol veľmi nervózny, až po ňom som sa mohol pomaly začať tešiť. Spolu vychádzame skvele, on robí veci jednoduchšie ako ja. Medzi nami nie je žiadna závisť, navzájom sa podporujeme a radíme si. Spoločne môžeme jednoduchšie odolať tlaku." 

 

V čom sa obaja úspešní Rakúšania nezhodnú, je futbal. Obaja podporujú tímy s iniciálami FCB, Kraft však FC Barcelona, Hayböck FC Bayern Mníchov. Nový víťaz Turné štyroch mostíkov má na pretekoch často podporu otca Reného, ktorý je železničiar, mamy Margot i priateľky Marisy. Jediný potomok manželského páru začal skákať ako desaťročný. "Jeho snom bolo stať sa skokanom na lyžiach," hovorí mama Margot. "Vôbec sa jej to nepáčilo, nebola zo začiatku nadšená. Postupne sa všetko zmenilo," priznáva Kraft. Mama sa o svojho syna už nebojí: "Skáče bezpečne, nemám už strach ako v minulosti. Dnes som naňho veľmi hrdá." 

 

Pri debute v SP skončil 6. januára 2012 v Bischofshofene až na 54. mieste. Postupne sa v rakúskom tíme dostával do popredia, v tejto sezóne spoločne s Hayböckom úspešne zapĺňajú medzeru po odchode Thomasa Morgensterna a dostali sa aj z tieňa Gregora Schlierenzauera. Kraft urobil dôležitý krok k triumfu na Turné víťazstvom v úvodnom podujatí v Oberstdorfe, ktoré bolo zároveň jeho prvým vo Svetovom pohári. Za zlepšením je aj inšpirácia Japoncom Noriakim Kasaiom. Kraft meria 170 cm a váži len 56 kg. Pred sezónou podľa japonského veterána zmenil štýl držania rúk v letovej fáze. "Zistil som, že je to pre mňa lepšie a prináša mi to viaceré výhody," priznal Kraft. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona