Krachuje závod Smrečina: Je ohrozených 170 zamestnancov!

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 15:37 • 2 min
Krachuje závod Smrečina: Je ohrozených 170 zamestnancov!

BANSKÁ BYSTRICA - Pracovné miesta všetkých zhruba 170 zamestnancov banskobystrickej firmy Smrečina Hofatex, vyrábajúcej drevovláknité izolačné dosky, sú ohrozené.

slovakia

left justify in out

Firma, ktorá je od decembra v reštrukturalizácii, krachuje. Jej reštrukturalizačný správca podal tento týždeň na súde návrh na konkurz. "Spoločnosť sa do tohto stavu dostala pre dlhodobé straty a - vzhľadom na to, že robíme stavebné materiály - aj pre dlhú zimu a situáciu v stavebníctve. Mali sme prepad objednávok o 50 percent, zároveň sa na našich tradičných trhoch začala cenová vojna,“ uviedol predseda predstavenstva Smrečiny Hofatex Roman Adámek.

Spoločnosť by však podľa neho pred krachom zachránil zhruba 500-tisíceurový preklenovací úver alebo dotácia na materiál a energie, o ktorú žiadali vládu. "Suma 500 tisíc eur by nám umožnila ísť ďalej, rokovania prebiehajú na všetkých možných úrovniach. Konkurz by znamenal koniec tejto firmy, hneď ako by sme prerušili dodávky odberateľom, preorientovali by sa na konkurenciu, a z toho už by nebol návrat späť," uviedol Adámek s tým, že aktuálne sa im objednávky začali zvyšovať. 

O pomoc žiadajú vládu aj odborári zo Smrečiny. Ich predáčka Helena Šikulová uviedla, že ministerstvu financií poslali k žiadosti firmy o štátnu dotáciu podporné stanovisko. "Štátny tajomník Peter Pellegrini odpovedal, že sme súkromný subjekt a ako štát do toho nemôžu zasahovať. Prečo potom môže dostať dotáciu U.S. Steel? Lebo tam sú zahraniční a v našej firme domáci investori?“ uviedla Šikulová. Podľa nej takto štát príde v súvislosti so stratou zamestnania 170 ľudí o 1,6 milióna eur ročne. 

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Pellegriniho urobil štát pre záchranu Smrečiny Hofatex všetko, čo mohol. "Ministerstvo už pred mesiacom požiadalo štátnu Eximbanku, aby bola súčinná pri prefinancovaní reštrukturalizačného plánu Smrečiny Hofatex. Vyvinuli sme maximálne úsilie, ale majitelia podniku sami identifikujú, že fabrika nemá odbyt. Drobná pôžička by bola len kúpením si času na pár mesiacov,“ povedal Pellegrini s tým, že ďalší osud firmy je na jej majiteľoch. 

Smrečina Hofatex patrí medzi tradičných výrobcov izolačných materiálov z drevného vlákna. Ako ďalej informuje spoločnosť na svojej internetovej stránke, národný podnik Smrečina v Banskej Bystrici vznikol zriaďovacou listinou Ministerstva priemyslu zo 17. novembra 1950 k 1. januáru 1951. V roku 1992 sa štátny podnik transformoval na akciovú spoločnosť Smrečina. Produktové portfólio sa zoštíhlilo a od roku 1994 sa začala výroba odľahčených izolačných panelov Hofatex Therm. V roku 2003 vstúpil do podniku nový investor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies