Kráľ Harald a kráľovná Sonja prišli utešiť tých, ktorí prežili streľbu

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 07:59 • 2 min
Kráľ Harald a kráľovná Sonja prišli utešiť tých, ktorí prežili streľbu

Kráľ Harald a kráľovná Sonja prišli utešiť tých, ktorí prežili streľbu

slovakia

left justify in out

img

Nórsky kráľ Harald V. a kráľovná Sonja pricestovali dnes do hotela v dedine Sundvollen, kde sú ubytovaní ľudia, ktorí prežili vyčíňanie strelca na blízkom ostrove Utöya, ich rodiny aj rodiny obetí. Monarchovia prišli utešiť účastníkov tejto tragickej nórskej udalosti.
      V letnom mládežníckom tábore vládnej Strany práce na ostrove na jazere vyčíňal v piatok strelec, ktorý zabil najmenej 84 ľudí. Niektorým sa podarilo skryť na ostrove alebo preplávať cez jazero na breh do bezpečia.
      Do hotela prišiel s rodičmi aj korunný princ Haakon. Mnoho ľudí, ktorí prežili masaker, tam dostáva odborné poradenstvo a polícia ich tiež vypočúva.
      Krátko pred príchodom kráľa a kráľovnej priletel vrtuľníkom k hotelu aj nórsky premiér Jens Stoltenberg. Po ukončení návštevy novinárom povedal, že stretnutie s tými, čo streľbu prežili, a s príbuznými obetí ho hlboko dojalo. Ako dodal, niekoľkých zabitých osobne poznal.
      Stoltenberg oznámil, že Nórsko pri vyšetrovaní útokov spolupracuje so zahraničnými tajnými službami.
      Premiér tiež uviedol, že na obete oboch útokov v Nórsku myslí celý svet. Poďakoval sa všetkým krajinám za vyjadrenie podpory.
      Nórska polícia zatkla podozrivého muža, ktorého označili nórske médiá za ultrapravičiara a kresťanského fundamentalistu Andersa Behringa Breivika (32). Polícia ho predbežne obvinila zo spáchania masakry a bombového útoku v Osle, ku ktorému došlo o niekoľko hodín skôr. Oba útoky si vyžiadali najmenej 91 ľudských životov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona