Kráľ Abdalláh vymenoval nového korunného princa

NETKY.SK • 28 Október 2011, 20:59 • 2 min
Kráľ Abdalláh vymenoval nového korunného princa

Kráľ Abdalláh vymenoval nového korunného princa

slovakia

left justify in out

img

Saudskoarabský kráľ Abdalláh vymenoval za nového korunného princa dlhoročného ministra vnútra Nájifa bin Abd al-Azíza Ál Saúda. Vo štvrtok večer to oznámil kráľovský dvor v Rijáde.
Vymenovanie Nájifa prišlo šesť dní po smrti jeho predchodcu a brata Sultána bin Abd al-Azíza, ktorý v newyorskej nemocnici podľahol rakovine. Princ Sultán pôsobil takmer päť desaťročí ako minister obrany.
Kráľ Abdalláh určenie svojho nového nástupcu po prvý raz konzultoval s radou, ktorú vytvoril pred niekoľkými rokmi s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť proces nástupníctva v konzervatívnej islamskej monarchii.
Princ Nájif (78) si ponechá post ministra vnútra, ktorý zastáva od roku 1975 a z ktorého od roku 2003 viedol úspešnú snahu zastaviť vlnu útokov teroristickej skupiny al-Káida v krajine. V posledných rokoch už fakticky riadil každodennú činnosť kráľovstva, keď boli kráľ a princ Sultán v zahraničí často so zdravotných dôvodov.
Nájif si vyslúžil povesť konzervatívca, ktorý má blízke vzťahy so saudskoarabskými náboženskými lídrami. Podľa analytikov a diplomatov by však na novom poste mohol svoje prísne postoje zmierniť.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies