Kpt. Ján Nálepka zachránil pred vyvraždením štrnásť bieloruských dedín

NETKY.SK • 30 August 2012, 06:37 • 2 min
Kpt. Ján Nálepka zachránil pred vyvraždením štrnásť bieloruských dedín

Kpt. Ján Nálepka zachránil pred vyvraždením štrnásť bieloruských dedín - Politika Podobne ako neskôr počas Slovenského národného povstania (SNP) aj v Bielorusku reagoval Wehrmacht na útoky partizánov vypaľovaním dedín, ktoré boli podozrivé z ich podpory.

slovakia

left justify in out

imgPodobne ako neskôr počas Slovenského národného povstania (SNP) aj v Bielorusku reagoval Wehrmacht na útoky partizánov vypaľovaním dedín, ktoré boli podozrivé z ich podpory. Kapitán Ján Nálepka, vtedajší náčelník štábu 101. slovenského pluku dislokovaného v Bielorusku, má osobne zásluhu na tom, že prežili obyvatelia 14 obcí neďaleko Jeľska. Pre TASR to uviedol jeho brat Jozef Nálepka.
      "Bol som v Jeľsku, je tam múzeum, je tam označený dom, kde Jano Nálepka býval, ulica je po ňom pomenovaná. Veľmi si ho tam vážia za to, čo pre tých ľudí urobil," dodal Jozef Nálepka.
      Informáciu o Nálepkovom hrdinskom čine zdokumentoval Franc Nikolajevič Sadoľskij. "Sadoľskij bol učiteľ v Jeľsku a partizánska spojka," vysvetľuje Jozef Nálepka, ktorý Sadoľského svedectvo zaradil do svojej knihy Iní o kapitánovi Jánovi Nálepkovi.
      "Nemecké velenie nechávalo vypaľovať naše dediny všade tam, kde boli zabití príslušníci Wehrmachtu. Podľa jedného takého plánu malo byť vypálených 14 dedín i s obyvateľstvom. Miestna nemecká posádka však na takúto akciu sama nestačila, a tak požiadala o spoluprácu vedenie 101. slovenského pluku. Nálepka na nemeckom veliteľstve vyhlásil, že jeho muži sa na takej krvavej akcii zúčastniť nemôžu," spomína Sadoľskij.
      Nielen to, Nálepka okamžite informoval o akcii partizánov, ktorí stihli dediny v priebehu niekoľkých hodín evakuovať. "Nemci niektoré z dedín skutočne zapálili. Keďže však prišli predovšetkým zabíjať a dedinčania stačili ujsť, nakoniec zostávajúce obce nechali na pokoji. Zrejme v nádeji, že nabudúce sa im podarí zastihnúť ľudí nepripravených. Medzi zachránenými obcami bola i moja rodná Čapajevka," uzavrel Sadoľskij.
      Ako spojka Nálepku, ktorý používal krycie meno Repkin, Sadoľskij dokladá širokú spoluprácu medzi bieloruskými partizánmi a vedením slovenského pluku, ktorú organizoval práve Nálepka. Slováci podporovali partizánov tak dodávaním informácií, liekov a materiálu, ako aj nepriamo pri bojových akciách. V jednom prípade dokonca delostrelectvom zaútočili na nemecké pozície, aby umožnili partizánom prebiť sa z obkľúčenia. Neskôr túto paľbu vysvetlili ako nedorozumenie.
      Napokon mnohí slovenskí vojaci, vrátane Nálepku, prebehli na partizánsku stranu a zapojili sa priamo do bojov proti nemeckej armáde. Viacerí z nich, napríklad Július Kollár alebo Vincent Kútik, potom využili skúsenosti z partizánskeho boja na východnom fronte pri Slovenskom národnom povstaní. Ján Nálepka sa už domov na Slovensko neprebojoval, padol pri oslobodzovaní ukrajinského mestečka Ovruč v novembri 1943. V roku 2004 ho posmrtne povýšili do hodnosti brigádneho generála.
      Ján Nálepka sa narodil 20. septembra 1912 v Smižanoch. Nadchádzajúce 100. výročie narodenia vojenského a partizánskeho veliteľa kapitána Jána Nálepku, jediného Slováka s titulom Hrdina Sovietskeho zväzu za bojovú činnosť, pripomenú viaceré podujatia.
      Jeho životu a dielu bude venovaná medzinárodná konferencia historikov, ktorí sa zídu 19. a 20. septembra v jeho rodných Smižanoch. Informovala o tom 28. augusta Spoločnosť priateľov kapitána Jána Nálepku Repkina, ktorá vlani vznikla v Spišskej Novej Vsi.
      Pôvodne učiteľ, potom dôstojník slovenskej armády Ján Nálepka počas 2. svetovej vojny na východnom fronte prešiel na sovietsku stranu a pod krycím menom Repkin sa stal veliteľom 1. česko-slovenského partizánskeho oddielu v ZSSR.
      Podľa Milana Sidora, predsedu Spoločnosti priateľov kapitána Jána Nálepku Repkina, sa osobnosť Jána Nálepku vytráca zo škôl a povedomia verejnosti, čo chce spoločnosť zmeniť. Svojím odkazom pritom Nálepka môže osloviť aj dnešnú mladú generáciu. "Svojich žiakov, priateľov, ale aj vojakov vždy viedol k tomu, že za naplnenie lepšieho života treba vždy otvorene zápasiť a v krajnom prípade i tvrdo bojovať," konštatoval.
      K pripravovaným akciám spolku bude patriť Expedícia po stopách, mapujúca pedagogickú a bojovú činnosť kpt. Nálepku, pozostávajúca zo slávnostných akadémií na miestach, ako sú Spišská Nová Ves, Prešov, Košice, Dolná a Horná Maríková, Stupava či Pezinok.
      Jubilejné oslavy Nálepkovho okrúhleho výročia budú aj na Ukrajine. V kyjevskom múzeu Veľkej vlasteneckej vojny inštalujú 14. septembra výstavu výtvarných diel, grafík a fotografií kpt. Nálepku spojenú s premietaním filmov a besedou pamätníkov 2. svetovej vojny. 
      V Ovruči odhalia 15. septembra pamätník slovenským obetiam vojny na Ukrajine a položia vence k pamätníku a miestu smrti kpt. Nálepku. Akciu organizujú Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) a Klub generálov SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies