Kozmonauti našli miesto úniku vzduchu na ISS

NETKY.SK • 30 September 2020, 18:50 • 2 min
Kozmonauti našli miesto úniku vzduchu na ISS

MOSKVA - Rusko oznámilo, že posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) objavila miesto úniku vzduchu. Porucha bola zistená v ruskej časti stanice.

slovakia

left justify in out

Únik nie je nebezpečný

Únik vzduchu na ISS, ktorý bol zistený ešte v auguste, sa vyskytuje v ruskom segmente stanice. Najmä v servisnom module Zvezda, kde sa nachádza vedecké zariadenie. Informovalo o tom tlačové oddelenie spoločnosti Roskosmos. Únik vyhodnotili ako nevýznamný a neškodný pre posádku.

 

Únik bol lokalizovaný v pracovnom priestore služobného modulu, potom začali kozmonauti hľadať konkrétne miesto poruchy. Celkový pokles tlaku v atmosfére ISS bol stanovený na 1 mm za 8 hodín.

 

"Súčasná situácia nepredstavuje hrozbu pre život a zdravie posádky ISS a nebráni pokračovaniu letu. V najbližších dňoch bude lokalizovaný dôvod poklesu atmosférického tlaku a bude obnovená hermetičnosť," ubezpečila ruská vesmírna agentúra.

 

img

 

NASA tiež situáciu nepovažuje za nebezpečnú.

 

Zásoby vzduchu

Ak problém potrvá dlhšie, bude si vyžadovať dodávku ďalších zásob vzduchu na stanicu, uviedol riaditeľ Roskosmosu pre pilotované lety Sergej Krikaľov.

 

Únik vzduchu na ISS bol zistený 20. augusta. Posádka bola izolovaná v ruskom module stanice počas kontroly tlaku v americkom segmente.

 

Súčasnú posádku ISS tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Christopher Cassidy.

 

img

 

Generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin 24. augusta uviedol, že únik je podľa prístrojov sotva postrehnuteľný. Pripustil, že príčinou môže byť vniknutie mikrometeoritu do tela vesmírnej stanice.

 

Nie prvý únik

Únik vzduchu na ISS tiež bol zaznamenaný pred dvoma rokmi, 30. augusta 2018. Potom sa ukázalo, že dôvodom bola umelá diera v kozmickej lodi Sojuz.

 

Kozmonauti to utesnili tmelom, ale dôvod tejto diery je stále neznámy.

 

Komisia, ktorá vykonala kontrolu, vylúčila, že loď mohla byť poškodená na Zemi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies