Kozmonauti na ISS začali pracovný týždeň výstupom do voľného priestoru

NETKY.SK • 10 August 2015, 19:17 • 2 min
Kozmonauti na ISS začali pracovný týždeň výstupom do voľného priestoru

MOSKVA - Dvojica ruských kozmonautov začala dnes na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pracovný týždeň čistením okien, a to vo výške 320 kilometrov nad povrchom Zeme.

slovakia

left justify in out

Veliteľ stanice Gennadij Padalka a letový inžinier Michail Kornijenko opustili modul Pirs o 17.20 h SELČ a začali šesťhodinový pobyt vo voľnom priestore. Počas neho mali za úlohu nainštalovať nové vybavenie a vykonať údržbové práce.

 


Kozmonauti prvú úlohu dokončili za krátky čas. Následne začali čistiť kruhové priezory od nečistôt, ktoré na nich zanechali splodiny motorov hosťujúcich vesmírnych lodí. Podľa expertov ide o "podobnú činnosť ako pri umývaní auta".


Výstup do voľného priestoru bol už 188. v rámci histórie ISS, pričom Padalka dnes absolvoval túto činnosť už po desiaty raz a vo voľnom vesmíre strávil viac času než akýkoľvek iný kozmonaut. Pre Kornijenka to bol druhý takýto výstup.


Stanica v hodnote 100 miliárd dolárov je výskumným laboratóriom v spoločnom vlastníctve a prevádzke 15 štátov. Jej prvú časť umiestnili na obežnú dráhu Zeme v roku 1998. Je momentálne najväčším umelým objektom vo vesmíre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies