Kozmonauti budú používať špeciálnu vodu počas dlhých vesmírnych misií

NETKY.SK • 11 December 2018, 19:57 • 2 min
Kozmonauti budú používať špeciálnu vodu počas dlhých vesmírnych misií

MOSKVA - Pitná voda s novými funkčnými vlastnosťami ochráni vesmírne posádky pred ožiarením počas dlhých vesmírnych letov vrátane misie na Mars, ako to vyplýva zo správy na 17. konferencii o vesmírnej biológii a medicíne, ktorá prebiehala v pondelok 10.12.2018) v Moskve.

slovakia

left justify in out

"Pitná voda s novými funkčnými vlastnosťami bude mať osobitné miesto v systéme zvyšovania odolnosti kozmonautov voči žiareniu. Je to ľahká izotopová voda s riadeným a optimalizovaným minerálnym zložením," píše sa v správe konferencie.

 

Zvláštna pozornosť sa musí venovať tomu, aby sa zabránilo vniknutiu konzervačných látok vrátane strieborných iónov do kozmonautovho tela. 

 

img

 

Striebro je ťažký kov a ťažký kov zvyšuje škodlivé účinky ionizujúceho žiarenia. Vedci tiež naznačujú, že kozmonauti by mali spať v špeciálnych vreckách naplnených vodou.

 

"Napríklad by sme mohli zvážiť možnosť použitia spacích vakov naplnených vodou zmiešaných s gélovými alebo polyetylénovými granulami. Voda a polyetylén obsahujú ľahké prvky vrátane vodíka. Oba poskytujú účinnú ochranu pred neutronmi, primárnymi aj sekundárnymi," píše sa v správe. Informuje TASS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies