Kozmonaut Leonov (82): Súčasní kozmonauti by sa za našich čias do vesmíru nedostali

NETKY.SK • 12 August 2016, 15:59 • 2 min
Kozmonaut Leonov (82): Súčasní kozmonauti by sa za našich čias do vesmíru nedostali

BRATISLAVA – Ak by sa v súčasnosti uplatňovali na budúcich kozmonautov tie požiadavky, aké sa kládli na nás, prakticky nikto by neprešiel konkurzom. V prvom rade sa to týka fyzickej prípravy. Konštatoval to kozmonaut Alexej Archipovič Leonov (82), ktorý nedávno po 50 rokoch na dva dni znova pricestoval do Bratislavy.

slovakia

left justify in out

V čase priekopníkov vesmírnych letov človek, ktorý sa chcel stať kozmonautom, musel byť pilotom stíhacieho lietadla a mať vek do 30 rokov. Navyše od uchádzača o profesiu kozmonauta sa vyžadovalo, aby lietal na najnovších stíhačkách a za každých podmienok. Uchádzač musel mať dobrý zrak, zdravé zuby, zdravý srdcovo-cievny systém a výbornú teoretickú prípravu, zdôraznil Leonov.

 

"Ak by sa v súčasnosti uplatňovali tie požiadavky na budúcich kozmonautov, aké sa kládli na nás, prakticky by nikto neprešiel konkurzom. V prvom rade sa to týka fyzickej prípravy," pokračoval kozmonaut, ktorý v marci 1965 ako prvý človek vystúpil do otvoreného vesmíru. "V súčasnosti už lietajú aj kozmonauti s okuliarmi, zuby môže mať opravované. Keď sme sa stali veliteľmi prípravy, sami sme znížili požiadavky na fyzickú prípravu. Intelektuálne požiadavky sme neznížili," podčiarkol.

Príprava kozmonautov spočíva aj v tom, že každý deň sa učia cudzí jazyk niekoľko hodín.

 

"Keď prišli do strediska prípravy kozmonauti (Vladimír, prvý česko-slovenský kozmonaut) Remek či Ivan Bella, začali sa učiť ruský jazyk. Keď som sa pripravoval na program Sojuz-Apollo, povedali mi, že za 2,5 roka musím ovládať techniku a anglický jazyk. Američanom povedali, že každý z nich musí poznať ruskú vesmírnu loď a ruský jazyk. Popritom sa človek musel pripravovať aj fyzicky, ovládať techniku, program a prístroje, sumarizoval. "Je to zložitá univerzita,“ dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona