Kozmickú loď Sojuz poškodili počas prepravy na Bajkonur

NETKY.SK • 8 Október 2010, 06:58 • 2 min
Kozmickú loď Sojuz poškodili počas prepravy na Bajkonur

Kozmickú loď Sojuz poškodili počas prepravy na Bajkonur

slovakia

left justify in out

img

Ruská kozmická loď Sojuz sa poškodila počas transportu železnicou na kozmodróm Bajkonur v Kazachstane. Oznámila to dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos.
      Experti najskôr zistili poškodenie prepravného kontajnera. Po jeho otvorení identifikovali aj menšiu škodu na samotnej kozmickej lodi - medzi jej dvoma komponentmi vznikla asi dvojmilimetrová štrbina.
      Podľa riaditeľa Roskosmosu Anatolija Perminova to spôsobilo porušenie bezpečnostných predpisov počas železničnej prepravy. Neoficiálne správy hovoria o nedbalosti rušňovodiča, ktorý viedol vlak so Sojuzom TMA-20 cez kazašské územie.  
      Kozmická loď má 13. decembra s troma astronautmi na palube odštartovať k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Perminov dnes ubezpečil, že zistené poškodenie neovplyvní decembrový termín štartu ani celkový harmonogram misií Sojuzov. V prípade vážnejšieho poškodenia by museli loď vrátiť na opravu výrobcovi.
      Sojuzy sa montujú v továrni Koroľov pri Moskve, odkiaľ sa prepravujú železnicou do asi 2000 kilometrov vzdialeného kazašského kozmodrómu Bajkonur.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies