Kozmická loď Dragon vezie na ISS robota s umelou inteligenciou a kávu

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 13:42 • 2 min
Kozmická loď Dragon vezie na ISS robota s umelou inteligenciou a kávu

MYS CANAVERAL - Z floridského Mysu Canaveral odštartovala v piatok vesmírna loď Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX, ktoré vezie približne 2,7 tony zásob a ďalšieho materiálu pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

slovakia

left justify in out

Súčasťou nákladu je aj prvý vesmírny robot vybavený umelou inteligenciou.

 

Nepilotovanú nákladnú loď Dragon vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Falcon 9, ktorú SpaceX použila opätovne v snahe ušetriť náklady. K orbitálnej základni loď Dragon dorazí v pondelok. Pre posádku ISS privezie okrem iného prvého robota menom Cimon s implementovanou umelou inteligenciou určeného pre použitie vo vesmíre, 60 balíčkov kávy s mimoriadne vysokým obsahom kofeínu či takzvaných "mousetronautov", teda myši, ktorých geneticky totožní príbuzní zostali na Zemi.

 

Robot Cimon má v najbližšom období pomáhať pri vedeckých experimentoch nemeckému astronautovi Alexandrovi Gerstovi. Robot s mozgom od spoločnosti IBM by mal zostať na ISS natrvalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies