Kozmická loď Dragon úspešne pristála pri Medzinárodnej vesmírnej stanici

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 19:30 • 2 min
Kozmická loď Dragon úspešne pristála pri Medzinárodnej vesmírnej stanici

WASHINGTON - Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes úspešne pristála kozmická nákladná loď Dragon súkromnej spoločnosti Space X so zásobami, na ktoré šestica kozmonautov čakala od polovice marca, informoval americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA). Štart nosnej rakety Falcon totiž trikrát z rozličných dôvodov odložili.

slovakia

left justify in out

Nákladnú loď bez posádky zachytil po pristátí na ISS s robotickou rukou japonský astronaut Kóiči Wakata, ktorý je teraz veliteľom stanice.
      

Dragon priviezol na ISS 2,5 tony nákladu, vrátane nového skafandru, potravín a materiálu na 150 vedeckých experimentov. Okrem nich dopravil na stanicu aj kozmické nohy pre humanoidného robota Robonauta, ktorý má pomáhať posádke pri únavných či nebezpečných činnostiach a počas uplynulých troch rokov fungoval iba od pol pása nahor. Nový pár nôh znamená, že experimentálny robot už nebude iba na stojane, ale stane sa mobilným, uviedla agentúra Associated Press. S ôsmimi nohami bude robot schopný premiestňovať sa vnútri ISS, upratovať a prinášať posádke rozličné predmety. Nohy majú po sedem kĺbov a sú zakončené mechanickými chápadlami, pričom na každom z nich je svetlo, kamera a senzor.
      

Cestou do kozmu nosná raketa Falcon 9 vypustila päť malých satelitov o veľkosti 25 krát 25 centimetrov, ktoré sú súčasťou vzdelávacieho programu NASA. Jeho cieľom je prilákať viac študentov k štúdiu vied, technológií, inžinierstva a matematiky, napísala agentúra DPA.
      

Toto bol tretí let kozmickej lode Dragon k ISS. NASA má so Space X zmluvu v hodnote 1,6 miliardy dolárov, na základe ktorej by Dragon mal uskutočniť do roku 2016 najmenej 12 takýchto letov.
      

Nákladná loď Dragon zostane pri ISS asi štyri týždne, potom sa s nákladom odpadu vráti na Zem.
      

NASA sa obrátila na súkromný sektor, keď v roku 2011 zrušila svoj program raketoplánov, ktoré dovtedy zabezpečovali dopravu na ISS. V súčasnosti sa na dodávkach na stanicu okrem Space X podieľajú Rusko a Japonsko. Ruský kozmický program ako jediný poskytuje aj dopravu astronautov na stanicu, ktorá obieha Zem vo výške asi 400 km na jej povrchom.
      

Astronauti NASA Rick Mastracchio a Steve Swanson by mali v stredu uskutočniť výstup do kozmu, aby vymenili počítačový spoj, ktorý kontroľuje vonkajší chladiaci systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona