Kozmická loď Dragon je v cieli, pripojila sa k ISS

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 09:14 • 2 min
Kozmická loď Dragon je v cieli, pripojila sa k ISS

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď Dragon, ktorú do vesmíru vyslala spoločnosť SpaceX, dorazila aj so zásobami na vesmírnu stanicu ISS.

slovakia

left justify in out

Dragon kozmonautom priniesol 2500 kilogramov zásob jedla a iného vybavenia.

 

img

 

Loď so zásobami zachytil špeciálnym robotickým ramenom Canadarm 2 Kanaďan David Saint-Jacques. Manéver sa uskutočnil vo výške 400 kilometrov nad Atlantickým oceánom. Stal sa tak prvým kanadským astronautom, ktorý takýto počin realizoval, a to pomocou mechanizmu z Kanady. Pri tejto príležitosti sa David Saint-Jacques prihovoril aj kanadským školákom a povedal, že cíti veľkú hrdosť.

 

Let tohto druhu bol už 17. v poradí, ktorý sa konal pod záštitou spoločnosti SpaceX od roku 2012. Dragon bude tvoriť súčasť ISS približne mesiac, následne by sa aj s výsledkami výskumu mala vrátiť na Zem. Posádku ISS v súčasnosti tvoria okrem spomínaného Kanaďana aj dvaja Rusi a traja Američania.

 

NASA zároveň dúfa, že Dragon by sa už do konca tohto roka mohol stať prostriedkom, ktorý okrem zásob na obežnú dráhu vyvezie aj astronautov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies