Kozmetické štetce a starostlivosť o ne

NETKY.SK • 24 Január 2016, 13:01 • 2 min
Kozmetické štetce a starostlivosť o ne

BRATISLAVA - Mnoho žien dodnes nevie, že štetce na make-up by sa mali pravidelne čistiť. V drogériách si môžete zaobstarať niekoľko špeciálnych prípravkov určených na hygienu štetcov, ale počítajte s tým, že nie sú úplne lacné a mnohokrát ani ekologické. Prečo sa teda nenaučit pár vychytávok na domáce prípravky? Aspoň si budete isté, z čoho sú vyrobené.

slovakia

left justify in out

Odličovacie obrúsky: ak nemáte inú možnosť, najjednoduchším spôsobom je utrieť štetec do vlhčených odličovacích obrúskov. Čistenie pôjde lepšie, ak štetce najprv namočíte do vlažnej vody.

 

Mydlo: aj obyčajnú kocku mydla môžete použiť na umývanie svojich štetinatých pomocníkov. Keďže sa ale štetace dostávajú do kontaktu s vašou pleťou, je lepšie, keď máte tuhé mydlo prírodné, v bio kvalite alebo dokonca doma vyrobené. Potom už len stačí štetec namočiť do vlažnej vody, prechádzať ním po kocke mydla, dokiaľ nebudú štetiny čisté a opäť vymyť čistou vodou.

 

Olivový olej a ocot: najlepším prírodným čistidlom nielen na štetce od make-upu je ocot. Stačí, keď lyžicu jablčného, vínneho či normálneho octu zmiešate s horúcou vodou a trochou olivového oleja a štetce do tejto zmesi na asi 20 minút ponoríte. Potom len stačí pretrieť a opláchnuť čistou vodou. Ak vám je nepríjemný pach octu, pridajte do zmesi pár kvapiek citrónu.

 

Detský šampón: nalejte do nádoby rovnaký podiel vody a detského šampónu a poriadne premiešajte. Vzniknutou zmesou štetce napeňte, poriadne premasírujte a potom opláchnite vlažnou vodou. Ak máte pocit, že štetce nie sú dostatočne čisté, postup opakujte.

 

Ak práve nemáte po ruke uvedené "suroviny", vždy môžete na svoj štetec použiť odličovadlo, nie je to síce ideálne, ale ako záchrana to postačí.

 

Štetec vždy namáčajte iba po rukoväť, voda s ostatnými "ingredienciami" by sa nemala rukoväte vôbec dotýkať (štetiny sú tam totiž prilepené a mohli by sa odlepiť).

 

Štetce nechávajte schnúť štetinami dole, zabránite tak zatekaniu vody k rukoväti a štetec bude mať možnosť uschnúť do správneho tvaru bez pokrčenia štetín štetca.

 

Štetce na make-up, korektor alebo podkladovú bázu by ste mali umývať minimálne raz týždenne.

 

Štetce na očné tiene umývajte raz za dva mesiace.

 

Ostatné štetce, napr. na rúž, púder a lícenku umývajte raz za dva týždne.

 

Na bezchybné líčenie je treba aj bezchybný štetec - ten je potrebné vymeniť, keď začnú štetiny vypadávať, menia svoj tvar alebo sa štiepia.

 

Zistite si, z akého materiálu sú vaše štetce vyrobené. O prírodné by ste sa mali starať častejšie ako o syntetické.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies