Kožin: Rusko nedodáva zbrane Slobodnej sýrskej armáde

NETKY.SK • 14 December 2015, 17:10 • 2 min
Kožin: Rusko nedodáva zbrane Slobodnej sýrskej armáde

MOSKVA - Rusko dnes poprelo, že by dodávalo zbrane Slobodnej sýrskej armáde (FSA).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Vladimira Kožina, poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina pre vojenskú a technickú spoluprácu.

 

Samotný Putin pritom minulý piatok v Moskve informoval, že podporná misia ruského letectva v Sýrii vyústila do zjednotenia úsilia FSA a sýrskej vládnej armády, ktoré spoločne útočia na pozície islamistických teroristov. Dochádza k tomu v provinciách Homs, Hamá, Aleppo a Rakka.

 

Putin dodal, že ruské letectvo tak poskytuje podporu nielen vládnym jednotkám, ale aj časti jednotiek FSA, ktorým tiež dodáva výzbroj, strelivo a ďalšie materiálne zabezpečenie.

 

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v piatok, o pár hodín neskôr, vysvetlil, že prezident mal na mysli, že Rusko posiela zbrane a ďalšie dodávky sýrskym vládnym jednotkám, nie FSA. Vzdušnú podporu však vraj Rusko poskytuje obom.

 

Kožin dnes na margo Sýrie uviedol, že Rusko tam nebráni len svoje štátne záujmy, ale aj "záujmy celého sveta".

 

"Dnes žijeme v reáliách veľkého neriadeného chaosu na Blízkom východe, ktorý je následkom série farebných revolúcií všetkých odtieňov a druhov," upozornil Kožin a dodal, že Rusko vo vojne v Sýrii nebráni len svoje vlastné záujmy, ale "záujmy celého sveta a civilizácie".

 

Rusko začalo 30. septembra podnikať útoky na objekty IS a Frontu an-Nusra, pričom koná na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Okrem bojového letectva sa do misie v Sýrii zapájajú aj lode kaspickej flotily a ponorka Čiernomorskej flotily.

 

Minister obrany Sergej Šojgu nedávno informoval, že lietadlá ruských ozbrojených síl v Sýrii vykonali asi 4000 bojových misií, pri ktorých zničili viac ako 8000 objektov vojenskej infraštruktúry IS, čím islamisti utrpeli značné škody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies