Kozáka vo vydarenom roku, mrzí len prehra s Bieloruskom

NETKY.SK • 18 November 2015, 07:59 • 2 min
Kozáka vo vydarenom roku, mrzí len prehra s Bieloruskom

ŽILINA - Utorkový súboj s Islandom (3:1) bol pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vo viacerých smeroch rozlúčkový.

slovakia

left justify in out

Slováci ním zakončili úspešný rok 2015, ale aj dlhodobé domáce pôsobenie v Žiline. V najbližšej kvalifikácii MS 2018 si už rozložia hlavný stan na vynovenom štadióne v Trnave. Tréner Ján Kozák si vysoko váži, že aj napriek rošádam v zostave a avizovanej absencii viacerých opôr žilinské rozlúčky vyzneli pozitívne. "V priebehu štyroch dní sme odohrali dva ťažké zápasy s účastníkmi majstrovstiev Európy a výsledkovo aj herne ma hráči potešili,“ povedal Ján Kozák po prípravnom dvojsúboji proti Švajčiarom a Islanďanom.

Po trnavskom triumfe nad Švajčiarmi (3:2) Slováci vyhrali nad Islandom 3:1, hoci po prvom polčase prehrávali 0:1 na góly a výraznejšie aj na vyložené šance. Potom však prišiel druhopolčasový obrat. Herný kŕč vystriedala uvoľnenosť a napokon sa dostavil aj skandovaný potlesk tentoraz len spolovice zaplnených tribún. "Nebolo jednoduché roztrhať islandský defenzívny blok. Po rýchlom prvom góle hrali Islanďania to, čo potrebovali. Aj pre nás bol potom dôležitý vyrovnávajúci gól. Po ňom sa hráči uvoľnili a ukázali svoje kvality. Som veľmi rád, že sme odohrali taký náročný zápas proti fyzicky zdatnému a organizovanému protivníkovi,“ zamyslel sa Kozák.

Na výzvu, aby narýchlo zhrnul rok 2015, ktorý priniesol slovenskému futbalu dovŕšenie historického postupu na majstrovstvá Európy, po chvíľke odpovedal: "Bol to výsledkovo ´slušný´ rok. Prehrali sme len doma s Bieloruskom, čo ma mrzí a ešte predtým v Španielsku. Tam sme však podľahli jednému z najsilnejších tímov na svete. Španielov by som rozhodne nechcel za súpera ani na majstrovstvách Európy. Z pohľadu postupu bol pre nás najdôležitejší domáci zápas s Ukrajinou, z ktorého remíza nám v konečnom účtovaní veľmi pomohla. Celkovo sme uhrali zápasy, ktoré sme potrebovali uhrať. Až na ten jeden proti Bielorusom.“

Skúsený tréner pochválil za utorkový výkon na žilinskom trávniku takmer debutujúceho brankára Jána Novotu, ale aj mladých hráčov Hrošovského, Dudu či Saba. Z pohľadu celého roka vyzdvihol kapitána Mareka Hamšíka, ktorý proti Islandu podľa dohody odpočíval. "Hamšík bol kľúčovým hráčom našej reprezentácie na ceste na európsky šampionát. Dlhodobo pristupuje zodpovedne k svojim úlohám a na trávniku vydáva zo seba všetky sily. Len aby sa nezranil a zostal zdravý,“ zaželal si Kozák.

Dvanásteho decembra na parížskom žrebe by sa slovenskí futbalisti mali dozvedieť mená svojich súperov na ME 2016. Už teraz vedia, že v nijakom prípade nemôžu nastúpiť proti Česku, Švédsku, Poľsku, Rumunsku a Maďarsku, teda krajinám, ktoré sa objavili spolu so Slovákmi v treťom výkonnostnom koši. "Máme pred sebou ešte dosť vecí, ktoré treba dovtedy urobiť - pripraviť analýzu všetkých zápasov kvalifikácie, zasadne výkonný výbor, bude aj trénerská konferencia. V najbližšom asociačnom termíne v marci budúceho roku by sme chceli odohrať dva zápasy. Jeden by mal byť proti jednému z dvojice Írsko - Severné Írsko aj preto, že v budúcej kvalifikácii MS 2018 máme v skupine Anglicko a Škótsko,“ uzavrel Kozák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies