Kozák začne v Rumunsku bez Škrtela, chce nasadenie aj hravosť

NETKY.SK • 13 August 2013, 10:36 • 2 min
Kozák začne v Rumunsku bez Škrtela, chce nasadenie aj hravosť

BRATISLAVA - Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu a jej nového trénera Jána Kozáka bude stredajší prípravný duel v Rumunsku generálkou na septembrovú kvalifikáciu MS 2014 v dvojzápase s Bosnou a Hercegovinou.

slovakia

left justify in out

Slováci v roku 2013 ešte nevyhrali, po februárovej prehre v Belgicku 1:2, nasledovali v marci kvalifikačná remíza 1:1 v Žiline s Litvou, resp. bezgólová remíza v žilinskej príprave so Švédskom a júnová zahanbujúca kvalifikačná remíza 1:1  vo Vaduze s Lichtenštajnskom.

Práve po nej padli hlavy slovenských reprezentačných trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa, a prichádza éra Jána Kozáka. Ten je v histórii národného tímu od samostatnosti jeho jedenástym kormidelníkom a svoj debut v Rumunsku vníma aj v kontexte posledného súboja. "Ja osobne očakávam, že hráči po tom poslednom vystúpení si vstúpia do seba, že sa oveľa viac skoncentrujú na futbal, že podajú oveľa oduševnený výkon plný nasadenia a hravosti, aby ľudí presvedčili, že vedia hrať futbal," povedal 59-ročný tréner SR, ktorý si najbližšieho súpera už zmapoval: "Odsledoval som posledné štyri zápasy, ktoré Rumuni odohrali. Rumunsko malo vždy dobrých hráčov. V poslednom čase síce ich zostava nebola stabilizovaná natoľko ako by sa žiadalo, ale stále sú v hre o svetový šampionát. Majú veľa kvalitných hráčov."

V podobnom duchu sa pred súbojom vyjadril aj Marek Hamšík, ktorý bude pod novým trénerom hrávať nielen v reprezentácii, ale aj jeho klube SSC Neapol, ktorý prebral renomovaný Španiel Rafael Benitez: "Určite do toho musíme dať viac, ako sme ukázali v Lichtenštajnsku. Bojovať, behať, to bude základ," uviedol pre TASR stredopoliar, ktorý pri absencii Martina Škrtela z FC Liverpool automaticky prevezme kapitánsku pásku ako jeho zástupca.

Kozák nominoval pôvodne 23 hráčov, už na zraze však oznámil absenciu obrancu Škrtela, zadák "The Reds" utrpel zranenie na tréningu. Preto na jeho miesto povolal Kornela Salátu z Tomska. Do defenzívnych radov Slovákov negatívne zasiahli aj ďalšie zranenia, chýbať budú Tomáš Hubočan zo Zenitu Petrohrad aj Dušan Švento z Red Bull Salzburg, členok vyradil útočníka Františka Kubíka z Arsenalu Kyjev. Otázny je štart debutanta a stopéra Jozefa Piačeka z MŠK Žilina. Do Bukurešti tak odletí v utorok z Bratislavy 20 futbalistov.

Úplnými debutantmi v A-tíme SR sú žilinský stopér Piaček a stredopoliar AS Trenčín Samuel Štefánik. "Verím v debut, a keď sa dostanem na ihrisku, budem sa snažiť splatiť trénerovi dôveru," vyjadril sa Štefánik, ktorý má s jeho klubom čerstvo za sebou aj úspešný debut v pohárovej Európe. Skúsenosti s rumunským futbalom má obranca českého šampióna Viktoria Plzeň Marián Čišovský, ktorý tam hrával za FC Temešvár. "Do Rumunska sa teším, strávil som tam nejaký čas a verím, že to bude dobrá konfrontácia. Je to previerka a verím, že naštartujeme nejakú úspešnú etapu," vyjadril sa Čišovský.

Výber rumunského kouča Victora Piturcu je v boji o Brazíliu na tom oveľa lepšie ako Slováci, za suverénom kvalifikačnej D-skupiny z Holandska sa reálne pobije o barážovú miestenku s Maďarskom a Tureckom. Piturca na Slovákov nominoval 9 legionárov, vrátane ešte donedávna útočníka Schalke 04 Gelsenkirchen Cipriana Maricu, ktorý je momentálne bez klubovej príslušnosti. Do rumunskej nominácie sa zmestili aj brankár Silviu Lung a obrancovia Alexandru Matel a Marius Gaman, teda hráči z klubu Astra Giurgiu, ktorý vyradil v Európskej lige AS Trenčín.

Duel je na programe v stredu 14. augusta o 20.00 h SELČ na Národnom štadióne v Bukurešti. Slováci doteraz odohrali s Rumunmi sedem zápasov od osamostatnenia, štyri kvalifikačné a tri prípravné, na výhru stále čakajú. V kvalifikáciách trikrát s nimi prehrali a raz remizovali, v prípravách dvakrát remizovali a raz prehrali.

Zápas budú rozhodovať Íri, ako hlavný arbiter Neil Doyle, asistovať mu budú krajania Wayne McDonnell a Ciaran Delaney.

prípravný zápas, Bukuresť, 14. augusta (20.00 SELČ):
Rumunsko - Slovensko
/rozhoduje: Neil Doyle (Ír.)/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona