Kozák skúša rôzne koncepcie: V Rusku skúsime opäť niečo iné

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Kozák skúša rôzne koncepcie: V Rusku skúsime opäť niečo iné

BRATISLAVA - Premiérový zápas slovenskej futbalovej reprezentácie na štadióne NTC Senec priniesol v piatok pred nízkou návštevou a komornou atmosférou víťazstvo v príprave nad Čiernou Horou 2:0.

slovakia

left justify in out

Nula na konte inkasovaných gólov, reprezentačný debut štyroch hráčov či odskúšané viaceré taktické možnosti splnili účel a potešili, tréner Ján Kozák sa v pozápasovom hodnotení už veľa venoval aj najbližšiemu zápasu v Petrohrade s ruským účastníkom záverečného turnaja MS v Brazílii.
      

Duel sa nehral vo vysokom tempe, bolo v ňom aj viacero nedostatkov na oboch stranách, ale v príprave ide o testovanie a tréneri častejšie prižmúria oči. "Treba rešpektovať silu súpera, Čiernohorci majú svoju kvalitu. Nám nie všetko vyšlo. Niektoré situácie sme mohli riešiť lepšie," povedal Kozák, ktorého mužstvo má v tomto roku na konte dve výhry, tú prvú získalo v marci rovnako v príprave v Izraeli (3:1). V reprezentácii debutovali dvaja brankári - Martin Dúbravka a Ján Novota, obranca Erik Čikoš a stredopoliar Erik Sabo. "K nováčikom sa podrobnejšie vyjadrím po dvojzápase. V krátkosti, brankári pôsobili dobre, neurobili chybu. Čikoš má na viac, ale nie je ľahké nastúpiť na takýto medzištátny zápas. V obrane hral slušne, čakal som viac do ofenzívy. Čo sa týka Saba, myslím, že dobre naskočil do zápasu a pôsobil dobre," stručne bilancoval lodivod SR novicov.


Slovensko napriek absencii kapitána Martina Škrtela v defenzíve potvrdilo vysoký štandard. Stopér FC Liverpool na dvojzápas s Čiernou Horou a Ruskom dostal voľno, Kozák skúša nové varianty, navyše Škrtel nemôže pre suspendáciu nastúpiť na úvodný kvalifikačný zápas EURO 2016 v septembri na Ukrajine. Kozáka opäť nesklamal výkon Ďuricu, ktorý mal pri absencii Škrtela, resp. Mareka Hamšíka na rukáve kapitánsku pásku: "Bez dobrej defenzívy sa nedajú vyhrávať dobré výsledky. Ak sa nám uzdravia všetci hráči, budeme ešte lepší. Očakával som, že Ďurica bude hrať dobre. Je to skúsený futbalista, v Rusku hrá pravidelne v ťažkých zápasoch. Dozrel. Podal kvalitný výkon. Gyömbér je mladý futbalista, bola z neho cítiť istota, potom po jednom zaváhaní ju trochu stratil. Je ale rýchly a dôrazný a má všetko pred sebou. Nechcem ho samozrejme hodnotiť detailnejšie, no svoje si odohral. Navyše, najčastejšie čelil Jovetičovi, ktorý je veľký hráč a zvádzať súboje s ním nie je jednoduché."
      

Teraz Slovákov v rýchlom slede čaká duel v Petrohrade. Je to preto, že si chcú, hoci na "nečisto", otestovať nový herný model, pri ktorom sa medzi zápasmi v rámci tzv. Týždňov futbalu skráti prestávka medzi dvom zápasmi o jeden deň. Slovenský kouč očakáva v súboji proti zverencom Taliana Fabia Capella o čosi ťažší zápas: "Hoci je ťažko povedať, ktorý bude ťažší, kvalita Rusov je o predsa len o kúsok vyššia. Pred MS majú iba tri prípravné zápasy, takže ich hráči sa budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle a dostať sa do konečnej nominácie. Čaká nás ťažký zápas, ale to je úplne v poriadku, lebo práve také zápasy chceme hrať."
      

Kozák mal a má pred oboma súbojmi jasne zadefinované strategické plány. "V Rusku si chceme vyskúšať niečo iné. Teraz hral Karim Guédé, ktorý v podstate za mňa v reprezentácii ešte nehral od začiatku a chcel som mu dať väčší priestor. Aby sme vedeli, do akej miery s ním môžeme počítať, čo mužstvu môže dať, alebo nemôže. Karim má kondíciu a ochotu behať. Keď ostatným dochádzali sily, potom začal vynikať. Dovtedy mal problémy v zhustenom priestore s orientáciou. Ukázal však srdce a odovzdal poctivý výkon. Preto nehral Kiss, ktorého chcem vyskúšať teraz a tiež mu chcem dať väčší priestor. Aby sa ukázal tiež väčší časový úsek, ak sa nič nestane aj celý zápas. Bude hrať určite Hubočan, hoci ešte neviem na akom poste. Či vo dvojici s Ďuricom a tým pádom by Gyömbér hral defenzívneho stredopoliara, alebo na poste ľavého obrancu. Ešte sa rozhodnem," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona