Kozák sa bude pred ME spoliehať na osvedčené mená

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 13:20 • 2 min
Kozák sa bude pred ME spoliehať na osvedčené mená

BRATISLAVA - Sto dní pred začiatkom futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku (10. 6. - 10. 7.) sleduje tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák pozorne všetkých adeptov na národný dres.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre oficiálny web najvyššej slovenskej súťaže Fortuna ligy sa vyjadril k tomu, ktorú nomináciu už nosí v hlave, či má v pláne skúšať pred ME talenty z reprezentačného výberu do 21 rokov, ako vidí možnosť zapracovať do národného tímu aktuálne najlepšieho strelca domácej súťaže Léandreho Gaela Tawambu Kanu a za akých podmienok by si mohol vo Francúzsku zahrať Róbert Vittek.

 

Slováci absolvujú v piatok 25. marca medzištátny prípravný zápas proti Lotyšom v Trnave, po spomenutom dueli nastúpia v utorok 29. marca v Dubline proti domácemu Írsku. Pre futbalistov SR pôjde o úvodné testovanie formy na záverečný turnaj ME, kde budú ich súpermi v základnej B-skupine kontinentálneho šampionátu postupne tímy Walesu, Ruska a Anglicka. "V hlave nosím nomináciu na marcový asociačný termín, do šampionátu máme času ešte dosť. Momentálne máme viac hráčov, ktorí nie sú zdravotne v poriadku, a musíme na tieto okolnosti reagovať. Podobné situácie sa môžu vyskytnúť aj počas šampionátu. V dvoch dueloch, ktoré teraz odohráme, chcem vidieť v akcii 23 hráčov, aby som vedel, v akom sú stave, a v máji a júni na nás čakajú ďalšie zápasy. Ide o to, aby boli chlapci zdraví, aby hrali vo svojich kluboch," povedal pre fortunaliga.sk Ján Kozák a dodal: "V reprezentácii sa už skúšať nedá. Sme malá krajina a máme dobrý prehľad o hráčoch, ktorí by mohli byť reprezentantmi. Neviem si predstaviť, že by vyskočil nejaký nováčik, o ktorom by sme doteraz nevedeli a zrazu zaujme. Vieme o všetkých adeptoch na reprezentačný dres, hoci by som bol veľmi rád, keby ešte niekto vyskočil a mohol by som ho nominovať. Máme však overených a skúsených hráčov, ktorí už niečo odohrali, a budem sa spoliehať na nich."

 

Počas ostatných mesiacov zaujalo futbalovú verejnosť svojimi výkonmi viacero reprezentantov SR do 21 rokov, menovite stopér Milan Škriniar, stredopoliari Ondrej Duda a Matúš Bero či útočník Adam Zreľák. "V marcovom termíne máme dvojzápas, kde by sa eventuálne mohli niektorí mladíci vyskúšať, no v tom čase má dvadsaťjednotka aj dôležité kvalifikačné stretnutie s Tureckom. Mám trénerovi Hapalovi zobrať hráčov a oslabiť ich? Ak by som niekoho odtiaľ vytiahol na prípravný zápas, bolo by to neférové voči celej partii, ktorá má takisto svoj cieľ, obrovskú motiváciu a dobre rozbehnutú kvalifikačnú skupinu. Uvidíme, čo nám situácia prinesie, ale predbežne som s trénerom Hapalom dohodnutý, že nebudem brať hráčov z dvadsaťjednotky okrem Ondreja Dudu," objasnil 61-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom.

 

Okrem talentovaných mladíkov môžu zabojovať o možnosť zúčastniť sa na premiérových ME pre Slovensko aj skúsení reprezentanti. V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína meno najlepšieho strelca v histórii slovenskej reprezentácie Róberta Vitteka zo Slovana Bratislava, ktorý na MS 2010 v JAR zažiaril pri prieniku do osemfinále štyrmi gólmi. "Čo sa týka Roba, musí byť v prvom rade zdravý, aby sme o tom mohli diskutovať. Dlho nehral a ani nemohol hrať, nielen za reprezentáciu, ale ani v Slovane. Je to slušný, veľmi dobrý chlapec a mám ho rád, takže by som bol šťastný, keby bol v top forme, dával góly a aby reprezentácii pomohol. Dvere má otvorené každý, ale nik nemôže reprezentovať len vďaka menu. Hráč musí byť maximálne pripravený a reprezentácii pomôcť," uviedol Ján Kozák. Oku skúseného kormidelníka neušiel ani aktuálne najlepší kanonier Fortuna ligy, jedenásťgólový Kamerunčan zo Zlatých Moraviec Léandre Gael Tawamba Kana, ktorý viac ráz deklaroval ochotu reprezentovať SR v prípade vybavenia potrebných dokladov a záujmu o jeho služby.

 

"Tawamba zatiaľ naše občianstvo nemá, takže som nad tým ešte nerozmýšľal. Sledujem ho ako zástupcu ligy, videl som ho aj v Turecku v troch zápasoch a má potenciál. Futbalová kvalita je nesporná, potrebuje sa len ustáliť a dať fyzicky do poriadku, pretože futbalovo má na to, aby bol ozdobou slovenskej ligy. Stále je však v strehu, či ho niekto kúpi, či zostane, a to hráčovi neprospieva," skonštatoval pre fortunaliga.sk Ján Kozák, ktorý na otázku, či Slováci postúpia zo skupiny na ME, na záver vyhlásil: "Preto sme dva roky bojovali, aby sme sa o to pokúsili."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona