Kozák po Anglicku: Zatlačili nás hlboko, ale zomkli sme sa

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 16:37 • 2 min
Kozák po Anglicku: Zatlačili nás hlboko, ale zomkli sme sa

SAINT ÉTIENNE - Favorit outsidera drvil, ale nerozdrvil. Slovenskí futbalisti počas celého zápasu B-skupiny na EURO proti Anglicku odolávali silnému tlaku, ale napokon získali po bezgólovej remíze cenný bod. Ten môže, a zrejme aj bude mať cenu zlata, a zverencov trénera Jána Kozáka pošle do vytúženého osemfinále.

slovakia

left justify in out

Kouč Kozák na pozápasovej tlačovke priznal, že nečakal až tak silný tlak výberu kolega Roya Hodgsona. "Tlak som čakal, majú obrovskú silu. S odohratými minútami odchádzali našim hráčom sily, a oni ešte vystriedali. Aj my sme ale urobili striedania, aby sme ich hráčov eliminovali. Ale zomkli sme sa. Nadstavba nám chýbala, nečakal som, že až tak nás zatlačia, ale dali sme defenzívnych hráčov a vydržali sme. My sme ladení skôr smerom dopredu, ani nemáme hráčov do deštrukcie, ale oni nás tak zatlačili, že sme sa z toho nevedeli dostať," zhodnotil 62-ročný lodivod debutanta na turnaji, ktorému tento zápas pripomenul duel s úradujúcimi majstrami Európy: " Zápas sa podobal tomu, ktorý sme odohrali v kvalifikácii proti Španielsku. Súper má obrovskú silu. A hoci sme chceli v prvom polčase, a aj zostava bola celkom ofenzívna, postupom času nás ich kvalitou zatlačil do hlbokej defenzívy. My sme podriadili všetko zisku bodu. Išlo o dôležitý bod, ak sme chceli postúpiť zo skupiny."

 

Slovensko si teraz musí počkať na postupovú definitívu. Isté je, že bude lepšie ako tretí tím A-skupiny Albánsko. "Vidíte aký je futbal. Moje prepočty boli, že vyhráme nad Walesom a s Ruskom alebo Anglickom získame bod. A otočilo sa to, vyhrali sme nad Ruskom a remizovali s Anglickom. Futbal je taký aký je. Veľmi ma to teší, ale ešte nič nemáme vyhraté. Počkáme si, a ak postúpime zo skupiny, budeme veľmi šťastní."

 

Kozák tiež odpovedal na otázku anglických médií, či ho zostava Hodgsona nezaskočila: "Pravdupovediac, keď som si pozrel zápasy s Walesom a Ruskom, uhádol som zostavu Anglicka na dnešný zápas. Ich tréner mal adekvátnu náhradu typologicky na krajoch obrany, nechal stredných obrancov pokope, Rooneyho a Alliho nechal na lavičke a dal strelcov gólov Vardyho a Sturridgea. Bolo to logické zo strany trénera súpera."

 

Kozák priznal zdravotné problémy v tíme,v KO fáze to vidí na Nemcov

 

Naši chlapci ale išli na krv. Boli totálne vyčerpaní, a prvýkrát máme aj zdravotné problémy. Viacerí sú v zlom stave. Uvidíme, čo bude zajtra, pozajtra. Boli dnes dopoludnia na vyšetreniach s doktorom Penerom. Ale bez toho to nejde proti takémuto súperovi. Toto chlapci dokázali, čo ma veľmi teší. Nádej, obrovská túžba, a podpora divákov nás stále živila, aby sme dosiahli takýto výsledok. Proti takým mužstvám to inak nejde," rozhovoril sa 62-ročný lodivod aktuálne 24. tímu v rebríčku FIFA.

 

Mimoriadne fyzicky náročný duel dohrával so svalovými problémami stredopoliar Róbert Mak, so zlomeným nosom skončil obranca Peter Pekarík a v úplnom závere kŕče trápili aj Škrtela. O zdravotnom stave mužstva ale kouč veľa prezradiť nechcel, resp. ani nemohol, keďže viac svetla bude vo veci až po vyšetreniach a podrobnejších výsledkoch lekárskych testov. "Nechcem veci predbiehať. Dohodli sme sa, že zajtra príde pán doktor a bude informovať o zdravotnom stave. To je v jeho kompetencii a on to vie aj lepšie vysvetliť ako ja."

 

Pred posledným duelom B-skupiny tréner SR avizoval zmeny v zostave, napokon ale víťaznú zostavu zo zápasu s Ruskom nezmenil. "Každý trošku taktizuje a aj ja som chcel navodiť inú atmosféru. Chlapcov, ktorí hrali proti Rusku od začiatku, ale nebol dôvod meniť. Hoci pôvodne som chcel strany ihriska inak pokryť, potom som to stiahol," opísal myšlienkový pochod pri tvorbe zostavy.

 

Po zápase so "zbornou" Kozák poslal do Neapola odkaz o Marekovi Hamšíkovi, po súboji s Anglickom čelil aj otázke, ako vidí situáciu piliera obrany Škrtela v FC Liverpool. "Čo sa týka Maťa, iba jedna vec ma mrzela. A to, keď príde nový tréner do Liverpoolu a chce si doniesť svojich hráčov. Martin je priamy človek a chlap, stačilo si s ním sadnúť a porozprávať sa. Aké sú predstavy o budúcnosti v klube a nič by sa neudialo. Ale hráčovi, ktorý tam deväť rokov tvrdo pracuje a vydobyje si za deväť rokov určitú pozíciu a postavenie, a na základe jedného ani nie zlého výkonu jeho, ale mužstva, dať ho do pozície hráča bez výkonnosti a posielať ho na tribúnu, to sa nerobí. Ale ešte je mladý, on sa naučí," vyjadril sa Kozák o trénerovi "The Reds" Jürgenovi Kloppovi.

 

Kouč SR tiež vyzdvihol Pekaríkovo sebaobetovanie sa v prospech tímu: "Bol to zákrok, ktorý postranný rozhodca musel vidieť. Keď som si to pozrel potom, bol to zákrok na žltú kartu. Pekarík to dohral, zachoval sa ako skutočný chlap. Ale nakoniec som rád, že rozhodca nezačal tak skoro so žltými kartami. Pretože my sme mali šesť žltých kariet. A viete, príde jedna karta, druhá, rozdajú sa na obe strany. A nám hrozilo, že sa naši vykartujú. Nakoniec dobre, že nedal, ale karta bola jasná po údere do tváre."

 

Slováci sa takmer naisto ako tretí tím B-skupiny stretnú s víťazom C-éčka, resp. D-éčka v Lille alebo Lense (sobota alebo nedeľa 25., resp. 26. júna). Kozák si súpera nevyberá, ale reálne to vidí na Nemcov, ktorých jeho tím senzačne zdolal v májovej príprave v Augsburgu 3:1.

 

"To si už ťažko človek vyberie. Aj tak bude záležať na tom, ako my budeme pripravení, a ako nastavíme hráčov. Gro záťaže je na určitej skupine. Idú do štvrtého zápasu v priebehu krátkej doby. A naši hráči vo svojich súťažiach nehrávali pravidelne, až na výnimky. Takže absolvovať takú záťaž v krátkom čase nie sú zvyknutí. Je otázne, ako sa toho zhostia, ale verím, že dobre. Či to už bude ten alebo onen súper. A môže prísť k prekvapeniam. Možno budeme mať Severné Írsko. Časy, keď Nemci rozdávali na počkanie 3:0 alebo 4:0 sú preč, vyrovnáva sa to. Ale pravdepodobne to vyzerá na Nemecko. Ak to zvládne proti Severnému Írsku, máme sa na čo tešiť. V priebehu krátkej doby dvakrát proti majstrom sveta. Uvidíme," uzavrel tému Kozák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies