Kozák má v zostave na 90% jasno, Škrtel: Žiadny hurá systém

NETKY.SK • 7 September 2015, 19:42 • 2 min
Kozák má v zostave na 90% jasno, Škrtel: Žiadny hurá systém

ŽILINA - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák má pred utorňajším zápasom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 proti Ukrajine (20.45 h v Žiline) na 90 percent jasno v tom, ktorú jedenástku hráčov pošle na trávnik. Šesťdesiatjedenročný skúsený stratég, ktorému sa po vypršaní trestu za žlté karty vracajú do kádra stopér Martin Škrtel a defenzívny stredopoliar Juraj Kucka, to uviedol na predzápasovej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

"Zdravotný stav tímu sa počas tých piatich-šiestich dní, čo sme spolu, zlepšil. Miňo Stoch začal včera naplno trénovať, ostatní hráči sú v poriadku. Na 90 percent som o zostave rozhodnutý, ale nejaké otázniky samozrejme mám, pravda, bližšie by som sa k tomu nechcel vyjadrovať. Čaká nás ešte jeden tréning. Som veľmi rád, že Martin Škrtel i Juraj Kucka môžu hrať. Počas celej kvalifikácie sme nemuseli riešiť zloženie tímu tak ako teraz. Mali by sme byť zajtra silnejší, ale aká bude naša sila, to ukáže až samotný zápas," povedal Kozák, ktorý má prečítaný herný štýl Ukrajiny. "Videl som jej zápas proti Bielorusku. Najmä v prvom polčase hrala Ukrajina veľmi kvalite. Po zmene strán už si mohla dovoliť hrať na udržanie stavu," hodnotil slovenský kouč sobotňajšie vystúpenie v Ľvove, v ktorom domáci zvíťazili 3:1. "Ukrajinský tím má výhodu v tom, že hrá dlho spolu. Ide o veľmi skúsené mužstvo, táto kvalifikácia je pre neho vyvrcholením snaženia. Ukrajina hrá úplne inak ako Španielsko. Čaká nás čaká úplne iný, verím, že zaujímavý zápas," predpovedá Kozák.

 

Jeho hráči sa po prehre 0:2 v Španielsku rýchlo preladili na ďalší, pre Slovensko ešte dôležitejší zápas s Ukrajinou. Trojbodový zisk z neho ich posunie na šampionát, keďže dve kolá pred koncom kvalifikačného cyklu by v takom prípade mali na konte o šesť bodov viac ako ich utorňajší rival. Pri eventuálnej rovnosti bodov na konci kvalifikácie by v prospech Slovenska hrali vzájomné zápasy, keďže vlani v septembri vyhralo v Kyjeve 1:0 gólom Róberta Maka zo 17. minúty. "Z minuloročného zápasu sa dá vychádzať, ale zajtra by mal nastúpiť Konopľanka i Rotaň, takže to bude iné. Ukrajinci hrajú spolu dlho, majú veľa vecí zautomatizovaných. Je to skúsené a vyvážené mužstvo, s veľkým sebavedomím a skúseným trénerom. Bude to pre nás ťažká previerka. Keď som na začiatku kvalifikácie počítal, tak s tromi bodmi z Ukrajiny som veľmi nerátal. Futbal je však hra a tak človek nemôžem počítať s ničím naisto," vyhlásil kouč SR.

 

Po zápase v Španielsku bazíroval na tom, aby jeho ekipa po nedeľňajšom leteckom presune z Ovieda čo najrýchlejšie zregenerovala sily a bola pripravená čeliť "žlto-modrým", ktorí sú naladení na víťazstvo. Teší ho, že sa to podarilo a aj skutočnosť, že jeho chlapci majú tímového ducha. "Myslím si, že v reprezentácii sa bez tímového ducha nedajú dosiahnuť výsledky. Som rád, že prišiel i Janko Ďurica na dva tréningy, ozval sa i Vladko Weiss. Takto to má byť, hráči sa majú tešiť na zraz, pretože počas celého roka sú rozlietaní," dodal Kozák.

 

Slovo na predzápasovej tlačovej konferencii v Žiline dostal aj kapitán Škrtel, ktorý za seba a svojich spoluhráčov sľubuje maximálny výkon. "Vieme, o čo hráme, a s tým ideme do zápasu. Nemôžeme hrať 'hurá' systém, pretože sme si vedomí sily ukrajinského tímu. Všetci zajtra odovzdáme na trávniku všetko, čo je v nás." Stopér FC Liverpool je rád, že po jednozápasovej pauze sa vracia do mužstva. "Som rád, že už môžem zasiahnuť do hry, nebolo to pre mňa v Španielsku ľahké. Na zápas sa veľmi teším, urobím všetko pre úspech nášho tímu." Podľa neho je pod väčším tlakom súper: "My ideme od zápasu k zápasu. Máme za sebou zápas v Španielsku a pred nami sú ďalšie tri stretnutia. Verím, že ich zvládneme k našej spokojnosti a pôjdeme tam, kam všetci veľmi chceme ísť - na šampionát," dodal Škrtel.

 

V najnovšom vydaní rebríčka FIFA patrí Slovensku 15. priečka, Ukrajina figuruje na 29. pozícii. Kozák si však nemyslí, že by jeho tím bol favoritom zápasu, ba už vonkoncom nepovažuje blížiacu sa konfrontáciu za kľúčovú a takú, v ktorej by mali domáci na krku nôž. Očakáva vyrovnaný zápas, pričom za pravdu mu v tomto smere dáva bilancia vzájomných zápasov. V doterajších štyroch súbojoch si oba tímy pripísali na konto jedno víťazstvo popri dvoch remízach. Vyrovnanú partiu predpovedajú na základe vypísaných kurzov aj bookmakeri. "Proti Ukrajine to nebude kto z koho. My nemusíme vyhrať, ale chceme vyhrať. Verím, že pri podpore našich skvelých fanúšikov budú hráči dobre namotivovaní a pokúsia sa o postup už v tomto zápase," vravel ešte pred odletom zo Španielska.

 

Spomínaný nerozhodný výsledok by po konečnom hvizde viac vyhovoval Slovákom. Tí by si vďaka nemu udržali trojbodový odstup od Ukrajiny, mali by proti nej lepšiu bilanciu vzájomných zápasov a najmä, v októbrovom termíne si budú merať sily s prijateľnejšími súperov ako ich prenasledovateľ. Kozákovci privítajú v Žiline reprezentáciu Bieloruska (9. októbra) a končia v Luxembursku (12. októbra), Ukrajinci ešte budú hrať v Macedónsku a desaťzápasovú púť uzavrú v Kyjeve proti najsilnejším v skupine Španielom.

 

predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan - Kucka, Pečovský - Mak, Hamšík, Ďuriš - Vittek

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona