Kozák chce vybudovať súdržný kolektív: Viem do čoho idem

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 11:08 • 2 min
Kozák chce vybudovať súdržný kolektív: Viem do čoho idem

BRATISLAVA- Vybudovať súdržný kolektív, zatraktívniť hru a vyžmýkať z hráčov maximum chce Ján Kozák st., ktorý sa začiatkom júla stal novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie.

slovakia

left justify in out

V stredu ho oficiálne verejnosti predstavili na tlačovej konferencii na pôde Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Bratislave spolu s asistentom Štefanom Tarkovičom. Prezident SFZ Ján Kováčik prezradil, že základný plat hlavného kouča bude 15.000 eur mesačne, jeho asistenta 5000 eur.

"Chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí ma navrhli a schválili. Viem do čoho idem a teším sa na prácu, ktorú mám rád," zneli prvé slová Kozáka, podľa ktorého má Slovensko na výber približne 30 hráčov, spĺňajúcich kritériá reprezentanta. "Chcem sa s nimi bližšie spoznať po ľudskej stránke, pretože po futbalovej ich poznám. Základom bude vytvoriť jednoliaty kolektív. Musí to byť mužstvo, ktoré v seba verí. Reprezentácia a práca s ňou je pre mňa obrovskou výzvou."

Kozák plánuje najskôr dôkladne spoznať hráčov a potom presadiť v mužstve disciplínu. "Bez disciplíny a poriadku dobré výsledky nebudú. Pravidlá hry sa musia dodržiavať. V poslednom čase sa valila na hráčov veľká kritika a verím, že si uvedomujú, že aj oni niečo pokazili. Ale tak to v živote chodí a príde aj lepšie obdobie. Mladí ľudia robia aj chyby. Ľuďom na Slovensku treba dať predovšetkým zábavu, ľudia sa na hráčov chcú tešiť. Futbal je fenomén, ktorý zábavu ponúka. Fanúšik musí mať pocit, že hráč vydal zo seba maximum, bez ohľadu na výsledok."

Debut na lavičke národného tímu absolvuje Kozák 14. augusta v prípravnom dueli s Rumunskom v Bukurešti. "Na skúšanie nie je veľa času ani priestoru. Šancu dostanú hráči z našej ligy i tí, ktorí predtým nedostali toľko príležitostí. Chcem nadviazať na prácu predchodcov. Weiss, Hipp i Griga rozumejú futbalu, vedeli koho do reprezentácie vybrať a ja sa to budem snažiť ešte niečím oživiť. Veľmi sa teším, že budem môcť s najlepšími slovenskými hráčmi spolupracovať."

Päťdesiatdeväťročný Kozák vo funkcii vystriedal po neúspešnom ťažení v kvalifikácii MS, ktoré vyvrcholilo remízovou blamážou v Lichtenštajnsku, dvojicu koučov Stanislava Grigu a Michala Hippa. Brehy Brazílie sú pred záverečnými štyrmi duelmi eliminácie Slovákom momentálne na míle vzdialené. V prvej polovici septembra ich čaká kvalifikačný dvojzápas MS 2014 proti lídrovi G-skupiny Bosne a Hercegovine. "Čakajú nás ešte veľmi silní súperi. Najprv Bosna ako topfavorit skupiny, ale chceme sa pobiť o čo najlepší výsledok. Hlavné je, aby divák cítil, že mužstvo je zomknuté a ide za dobrým výsledkom." Kozáka nepríjemne prekvapili výkony v uplynulom období: "Zarazil ma posledný zápas s Lichtenštajnskom, kde domáci boli futbalovejší a to je na zamyslenie. Ale ani predchádzajúce duely neboli dobré. Je teda treba niečo urobiť. Máme hráčov schopných ukázať dobrý kombinačný futbal s precíznou defenzívou". 

Aj šéf zväzu Kováčik vie, že túžba čo najlepšie reprezentovať krajinu musí primárne vyžarovať z hráčov. "Nechceme zažiť ďalšie Lichtenštajnsko. Preto sa každého hráča spýtam, či chce reprezentovať. Viacerí ma v minulosti sklamali na ihrisku, niektorí aj mimo neho. Preto chcem, aby sa mi pozreli do očí a povedali: 'Áno, chcem reprezentovať.' To je pre mňa dôležité," zdôraznil prezident SFZ.

Kompletné zloženie realizačného tímu reprezentácie je ešte stále v štádiu riešenia. Trénerom brankárov bude Miroslav Seman, lekárom Ján Baťalík. Ďalšie mená budú známe neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies