Kozáčik najlepším brankárom v českej Gambrinus lige

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:38 • 2 min
Kozáčik najlepším brankárom v českej Gambrinus lige

PLZEŇ - Dvojica legendárnych bývalých českých futbalových brankárov Ivo Viktor a Luděk Mikloško označila slovenského gólmana Matúša Kozáčika za absolútnu extratriedu v Gambrinus lige (GL). Takmer dvojmetrový rodák z Dolného Kubína sa obrovskou mierou pričinil o titul Viktorie Plzeň v najvyššej českej súťaži.

slovakia

left justify in out

Zverenci Pavla Vrbu získali druhý primát v histórii klubu zásluhou nedeľňajšieho víťazstva na ihrisku už istého zostupujúceho Hradca Králové (3:0) v rámci záverečného 30. kola GL 2012/2013. "Keď sa pozriem na celú sezónu, Kozáčik je najlepší gólman v lige," cituje spravodajský portál iDnes.cz slová najlepšieho európskeho brankára z rokov 1969 a 1976 Iva Viktora. "Kozáčik výborne zvláda všetky situácie, nepríjemné centre, rôzne skrumáže. Podržal mužstvo fantasticky nielen doma, ale aj v Európskej lige UEFA," doplnil bývalý brankár West Hamu United či Queens Park Rangers Mikloško.

Plzeň, ktorej dres si okrem Kozáčika obliekajú zo Slovákov aj stopér Marián Čišovský a ofenzívna dvojica Marek Bakoš, Michal Ďuriš, sa okrem ligového primátu mohla v uplynulej sezóne tešiť aj z úspešného účinkovania v EL UEFA. V kontinentálnom pohári číslo dva sa "viktoriáni" dostali zo skupinovej fázy a v šestnásťfinále prešli aj cez jednoznačného favorita SSC Neapol. V skupinovej fáze doma zdolali Atlético Madrid, Hapoel Tel Aviv aj Academicu Coimbra a ich úspešnú misiu zastavil v osemfinále až neskorší semifinalista súťaže Fenerbahce Istanbul. "Bol to úžasný rok. Narodili sa mi dvaja krásni chlapci, v Európskej lige sme postúpili zo skupiny, potom ešte cez Neapol a teraz sme dosiahli víťazstvo v lige. Bolo to veľmi pekné," stručne zhodnotil sezónu bývalý gólman 1. FC Košice, Slavie Praha, Sparty Praha a cyperského Anorthosisu Famagusta Kozáčik.

Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie odchytal v drese Viktorie v skončenom ligovom ročníku 27 stretnutí a až dvanásťkrát si udržal čisté konto. Navyše, Plzeň inkasovala najmenej gólov zo všetkých účastníkov elitnej českej súťaže. Matúš Kozáčik len v dvoch dueloch inkasoval dva góly, inak vždy maximálne raz. A nie je to tým, že by sa v bránke nudil: proti Dukle Praha zneškodnil pokutový kop, na pôde 1. FC Slovácko exceloval pri veľkých šanciach súpera. "Podľa mňa nemá slabinu. Je dobrý pri vybiehaní, ovláda priestor pred bránkou, má fantastickú kopaciu techniku, čo je pre brankára dôležité. Dobre diriguje tím, je obdivuhodne pokojný, čo blahodarne vplýva na mužstvo," doplnil Ivo Viktor.

Kozáčika pritom angažovala Viktoria v lete minulého roka pôvodne ako náhradníka k Petrovi Bolekovi, keďže skúsený Roman Pavlík sa zranil. Konkurent Bolek však zaváhal, Slovák dostal šancu a od 4. kola už nikoho nepustil medzi tri žrde. "Som rád, že som mohol pomôcť tímu. Všetko prichádza s vekom a odchytanými zápasmi," hľadal príčiny svojho úspechu Matúš Kozáčik. "Pre mňa je to hotový, dozretý brankár, akých často vídame až po tridsiatke. Ku cti mu slúži, že on to zvládol skôr," zakončil Ivo Viktor slová chvály na adresu slovneského brankára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies