Koža si časté spálenie pamätá, v staršom veku to môže prepuknúť do onkoochorenia

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 11:09 • 2 min
Koža si časté spálenie pamätá, v staršom veku to môže prepuknúť do onkoochorenia

BRATISLAVA - Pobyt na slnku netreba podľa lekárov podceňovať. A najmä počas letných horúčav. Vždy si treba pribaliť do tašky opaľovací krém, pre dospelých ideálne s ochranným faktorom číslo 25.

slovakia

left justify in out

"Čím je pokožka svetlejšia, tým vyšší faktor treba použiť," upozornila Mária Šimaljaková, prednostka Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Deti do jedného roka by vôbec nemali byť vystavované slnečnému žiareniu. U tých starších sú vhodné opaľovacie krémy s faktormi 30 až 50, samozrejmosťou je pokrývka hlavy.

 

Opaľovaním možno do tela dostať vitamín D. Na jeho absorbovanie však stačí 15 minút na slnku. Koža si podľa Šimaljakovej pamätá každé spálenie. Ľudia, čo v mladosti nepovažovali natieranie sa krémom za potrebné, prichádzajú v staršom veku do ambulancií s onkologickými ochoreniami kože. "Pritom tomu mohli predísť," uviedla lekárka.

 

Zvlášť opatrní by mali byť rodičia detí. Spálenie pokožky v detstve môže byť aj po rokoch nebezpečné. Najmä keď deti sedia a hrajú sa na pieskovisku a odnesie si to chrbát. "Ochorenie môže následkom takýchto spálení vypuknúť aj po 20 rokoch," vysvetlila Šimaljaková.

 

Slnko opaľuje aj cez sklo auta. Počas jazdy na dlhé trasy si preto treba zaobstarať kvalitné slnečné okuliare, Šimaljaková tiež odporúča natrieť sa krémom.

 

Príchod letných mesiacov cítiť v UNB aj na centrálnych príjmoch. Lekári ošetrujú často pacientov, čo to prehnali s pobytom na slnku, ale i úrazy, ktorých je viac pre väčšiu možnosť voľnočasových aktivít. Ide o odreniny, zlomeniny, podvrtnutia. Lekári sa tiež zaoberajú dehydratovanými pacientmi i kolapsovými stavmi z tepla.

 

Netreba preto zabúdať na pitný režim. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona