KOZ: Nový Zákonník práce nespôsobil zvýšenie nezamestnanosti v SR

NETKY.SK • 29 Január 2013, 12:24 • 2 min
KOZ: Nový Zákonník práce nespôsobil zvýšenie nezamestnanosti v SR

KOZ Nový Zákonník práce nespôsobil zvýšenie nezamestnanosti v SR - Politika Nový Zákonník práce nie je podľa odborárov dôvodom vysokej miery nezamestnanosti na Slovensku. Novela, ktorá bola prijatá vlani v októbri, totiž podľa nich bola vytvorená tak, aby

slovakia

left justify in out

img

Nový Zákonník práce nie je podľa odborárov dôvodom vysokej miery nezamestnanosti na Slovensku. Novela, ktorá bola prijatá vlani v októbri, totiž podľa nich bola vytvorená tak, aby zlepšila postavenie zamestnancov a na druhej strane nepoškodila zamestnávateľov. 

"My sme Zákonník práce nazvali kódexom pracovného práva 21. storočia. Ľudská dôstojnosť je pre konfederáciu a odbory prvoradá," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár.

Zo strany zamestnávateľov je podľa KOZ často počuť názor, že po novom sú náklady pri prepúšťaní zamestnancov vyššie než predtým. Podľa Kollára je však súbeh odstupného a výpovednej lehoty len odškodnením pre zamestnanca za to, že ho zamestnávateľ neudržal v práci. "Aj v obchodných vzťahoch, keď niekto nedodrží zmluvu, tak máte isté odškodnenie," zdôraznil.

Podľa neho môže byť čiastočne pravda, že v decembri 2012 nastalo v slovenských podnikoch veľké prepúšťanie kvôli novému Zákonníku práce, ktorý začal platiť od nového roka. Ako ukázali analýzy odborárov, tento argument je pravdivý na 3 až 5 %. Skoršie prepúšťanie však nastalo napríklad aj vtedy, ak zamestnávateľ vedel, že pre pracovníka nebude mať už počas prvých mesiacov tohto roka prácu.

Nevýrazný vplyv nového zákonníka na prepúšťanie Kollár ukázal aj na príleve nových nezamestnaných na úrady práce. Ten bol počas decembra 2011 približne o 9000 ľudí vyšší než počas rovnakého mesiaca vlani. Pritom na konci roka 2011 sa hovorilo o ekonomických príčinách prepúšťania a v decembri 2012 už o vplyve nového pracovného kódexu. "Z tohto príkladu je jasne vidieť, že tieto názory a tvrdenia sú určitou dávkou demagógie," dodal prezident KOZ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona