Kovařík obhajuje zásah polície počas protestov. Občanom odkázal, aby si na demonštrácie jednoducho zvykli!

NETKY.SK • 1 August 2021, 10:04 • 2 min
Kovařík obhajuje zásah polície počas protestov. Občanom odkázal, aby si na demonštrácie jednoducho zvykli!

BRATISLAVA - Prezident Policajného zboru SR (PZ SR) Peter Kovařík odmieta kritiku, že by polícia počas protestov nekonala.

slovakia

left justify in out

Kovařík je presvedčený, že polícia zvládla štvrtkové a piatkové protesty odporcov očkovania

 

Dav nebol údajne agresívny

Zdôraznil, že polícia v žiadnom prípade nesmie byť iniciátorom eskalácie, ktorá môže vyústiť do násilností„V prvom rade, zhromaždenie je garantované Ústavou Slovenskej republiky. Polícia je na mieste protestu z jedného základného princípu - ochrana životov, zdravia a majetku,“ povedal s tým, že ani počas štvrtku ani piatku nedošlo k ujmám na živote, zdraví či majetku.

 

img

 

Policajný šéf chápe, že občania Bratislavy boli obmedzení na svojom bežnom komforte „túto situáciu však nespôsobila polícia, ale protestujúci dav,“ ktorý bol podľa neho napriek svojej sile bez prejavov agresivity.

„Práca s davom je veľmi náročná a polícia vychádza pri svojich rozhodnutiach o ďalších krokoch zo svojich skúseností a taktiež zo skúseností okolitých krajín. Protestujúci dav nie je hlúčik disciplinovaných ľudí. Je to masa emóciami zmietaných občanov, ktorých reakcie sú nevyspytateľné,“ vysvetlil.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister vnútra obhajuje štvrtkový zásah polície počas demonštrácie. Tvrdý zásah voči antivaxerom by iba vyeskaloval napätie, tvrdí

 

Ľudia sa musia prispôsobiť

Ako dodal, polícia zasahuje v čase, keď je riziko negatívnych dopadov najmenšie a použitie donucovacích prostriedkov je striktne dané zákonom.

„Polícia Krajského riaditeľstva v Bratislave má najväčšie skúseností s riešením bezpečnostných opatrení počas protestov. Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku,“ pokračoval.

 

img

 

Na záver skonštatoval, že demonštrácie sú v demokratickom svete bežným, skoro denným javom. „Preto je potrebné aby si aj tí občania ktorí nezdieľajú názor demonštrantov zvykli na takýto prejav názorov, ktorý ich priamo obmedzuje na bežnom spôsobe života. Nie polícia zapríčinila takú situáciu proti ktorej sa demonštruje. Polícia len zabezpečuje aby nedošlo k páchaniu priestupkov alebo trestnej činnosti,“ povedal v stanovisku Kovařík.
 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Demonštranti pred Prezidentským palácom spôsobili dopravný kolaps. Blokujú viaceré ulice mesta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies