Kovács: Založenie spoločnosti s r.o. nie je finančne a ani právne náročné

NETKY.SK • 29 September 2014, 15:57 • 2 min
Kovács: Založenie spoločnosti s r.o. nie je finančne a ani právne náročné

BRATISLAVA - Medzi novými podnikmi, ktoré sa zakladali počas 2. štvrťroka tohto roka na Slovensku, prevládali spoločnosti s ručením obmedzeným.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Štatistického úradu SR tvorili až 80,6 %. Pod nárast počtu novozaložených spoločností s ručením obmedzeným, ale aj pod narastajúci počet zanikajúcich, sa podpísalo nestabilné obdobie, domnieva sa viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula.
     

"Stále prebiehajúca kríza spôsobuje, že počet firiem všeobecne výraznejšie klesá, na druhej strane sa podnikatelia snažia obnoviť nejakú podnikateľskú činnosť pomocou ďalšej firmy, avšak už v menšom rozsahu. Pokiaľ ide o formu, živnostník, ako aj akcionár v akciovej spoločnosti ručia celým svojím majetkom, v spoločnostiach s ručením obmedzeným sa ručí len výškou nesplateného imania," povedal pre TASR Borgula, čo je podľa neho pre podnikateľa menej bolestné. "Oplatí sa to aj z hľadiska nákladov, ktoré sú spojené so založením spoločnosti s ručením obmedzeným. Navyše, od budúceho roka sa budú môcť zakladať aj eurové eseročky, čo sa tiež oplatí," myslí si.
     

Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným nie je náročné ani podľa prezidenta Notárskej komory SR Karola Kovácsa. "Nie je náročné ani finančne, ani časovo, a ani právne. Podnikateľom v poslednej dobe pribudla povinnosť predkladať potvrdenie o tom, že nemajú daňové a colné nedoplatky," pripomenul a podotkol, že daňové úrady tieto potvrdenia vydávajú na počkanie.
     

"Pri založení sa spisuje zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva. Živnostenský úrad na založenú spoločnosť potom vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení a podá sa návrh na zápis do obchodného registra," povedal Kovács. Dodal tiež, že všetky úkony s výnimkou potvrdenia od daňového úradu, môže za podnikateľov urobiť ktorýkoľvek notár. "Úkony zabezpečí v cene súdneho poplatku, ku ktorému pripočíta aj DPH, keďže notári sú platiteľmi DPH," doplnil.
     

Spoločnosť môže založiť aj jeden spoločník, najviac to však môže byť 50 spoločníkov. Spoločník zodpovedá za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu.
     

"Spoločnosť s ručením obmedzeným musí vytvárať základné imanie vo výške najmenej 5000 eur, pričom minimálny vklad jedného spoločníka je 750 eur," povedala vedúca oddelenia komunikácie Slovak Business Agency Dominika Bizíková. "Vklad môže byť peňažný aj nepeňažný, napríklad pozemky, technológie, výrobné zariadenia a podobne. V prípade, ak zakladá spoločnosť jeden spoločník, musí splatiť celé jej základné imanie pred jej zápisom do Obchodného registra." Pripomenula tiež, že spoločnosť s ručením obmedzeným nemôže založiť osoba, ktorá má daňový nedoplatok v úhrne vo vyššej hodnote ako je 170 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies