Kováčik: V rokovaniach s Tittelom nevidím veľký zmysel

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 12:55 • 2 min
Kováčik: V rokovaniach s Tittelom nevidím veľký zmysel

BRATISLAVA - O tri mesiace, presnejšie 30. júna 2014, vyprší zmluva o vzájomnej spolupráci medzi Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) a Úniou ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi dve najvyššie súťaže Corgoň ligu a II. ligu.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na "napäté" vzťahy medzi profesionálnym a amatérskym futbalom vyvstáva otázka, čo bude ďalej s touto kooperáciou. Kým ÚLK prostredníctvom svojho šéfa Dušan Tittela už koncom februára deklarovala, že aj vzhľadom na obdobné fungovanie v zahraničných futbalových ligách má záujem i v ďalšom období pokračovať v takom systéme ako doteraz, na "zväze" si to vedia predstaviť inak. Prezident SFZ Ján Kováčik na minulotýždňovom rozšírenom zasadnutí výkonného výboru ÚLK predniesol návrh spolupráce medzi spomenutými inštitúciami na obdobie 1. júla 2014 - 30. júna 2018, ten však zástupcovia klubov odmietli.

 

"Z môjho pohľadu sa na priebehu tohto stretnutia veľmi negatívne podpísal Dušan Tittel. Od začiatku ho viedol konfrontačne bez akejkoľvek snahy o konštruktívne rokovanie s cieľom obojstranne prijateľnej dohody. Jeho jediným cieľom bolo negatívne sa vymedziť voči SFZ, osobitne voči mne. Pri takomto jeho prístupe však bude dohoda veľmi ťažko dosiahnuteľná," citovala oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu slová Jána Kováčika. 

 

Zmena z pohľadu "zväzu" v riadení najvyššej súťaže je v tom, že SFZ chce zriadiť oddelenie profesionálneho futbalu, ktoré by malo byť samostatnou zložkou športovo-administratívneho úseku SFZ a zabezpečovalo by výkonnú a administratívnu agendu Corgoň ligy. Riadiacim orgánom najvyššej súťaže by bola ligová komisia zložená z vybraných zástupcov ÚLK a riaditeľa oddelenia profesionálneho futbalu, ktorý by prevzal väčšinu kompetencií. Kvôli pružnosti rozhodovania by mala ligová komisia obmedzený počet zástupcov ÚLK. Pokiaľ ide o II. ligu, ktorá bude mať od sezóny 2014/2015 dvadsaťštyri účastníkov rozdelených tzv. demarkačnou líniou do západnej a východnej skupiny, jej riadiacim orgánom by mala byť podľa návrhu SFZ inovovaná športovo-technická komisia SFZ (teraz riadi III. ligu Západ a Východ), s čím väčšina klubov v rámci ÚLK tiež nesúhlasila. 

 

Na spomenutú schôdzku, ktorá sa uskutočnila na pôde ÚLK 20. marca, reagoval Ján Kováčik až s týždňovým oneskorením. "Dôvodom bola skutočnosť, že som si chcel v pokoji zanalyzovať, ako to stretnutie prebiehalo, čo na ňom odznelo a čo z neho vyplynulo. Chcel som si môj pohľad naň overiť, a tak som hovoril s viacerými zástupcami klubov. Tí mi potvrdili, že k žiadnemu hlasovaniu, ktorým by bol návrh SFZ 'jednomyseľne' zamietnutý nedošlo. Takže táto informácia je zavádzajúca," uviedol ďalej Ján Kováčik v rozhovore pre www.futbalsfz.sk a na margo ďalšieho postupu doplnil: "V rokovaniach s Dušanom Tittelom nevidím veľký zmysel. Predovšetkým chcem rokovať s majiteľmi klubov, pretože ich sa bude usporiadanie vzťahov medzi SFZ a profesionálnym futbalom primárne dotýkať. Budem hľadať konsenzus s členmi výkonného výboru SFZ za profesionálny futbal, ktorých si zvolili jeho vlastní zástupcovia (viceprezident Ivan Kozák, ďalej Viliam Ondrejka, Petr Kašpar a Pavel Halabrín, pozn.). Považujem ich za dostatočne reprezentatívnu skupinu, v ktorej je aj reprezentant majiteľov ako aj zástupca najsilnejšieho klubu. Dušan Tittel svoj neúctivý postoj k futbalovému hnutiu na Slovensku vyjadril svojou neúčasťou na volebnej konferencii SFZ, kde sa volili aj zástupcovia za profesionálny futbal." Na otázku, prečo prišiel SFZ s návrhom až teraz, prvý muž slovenského futbalu odpovedal: "Pretože reálny mandát na usporiadanie vzťahov s ÚLK dostalo až vedenie, ktoré bolo zvolené na konferencii vo februári tohto roka v Poprade." 

 

Web SFZ informoval aj o tom, že D. Tittel v nedávnom rozhovore pre portál corgonliga.sk uviedol: "V zákulisí SFZ sa už dlhšie šušká o ovládnutí profesionálneho futbalu na čele s ÚLK určitou skupinou ľudí, ktorá podsúva futbalovej verejnosti nepravdivé informácie a veľmi často používa demagógiu, ktorá zbytočne škodí celému nášmu futbalu." Prezident "zväzu" Ján Kováčik k tomu poznamenal: "Toto vyjadrenie len názorne ilustruje prístup Dušana Tittela, ktorý podľa mňa nemá záujem o dohodu, ale o konfrontáciu. Neviem, aké zákulisie má na mysli, kto sú členovia onej tajomnej 'určitej skupiny ľudí' a aké nepravdivé informácie sú podsúvané futbalovej verejnosti. Týmito slovami však vedome bráni akejkoľvek zmysluplnej diskusii. Klubový futbal na Slovensku je na tom tak zle ako nikdy predtým. Neviem, čo a prečo by malo zmysel v ňom, povedané jeho slovníkom, ovládnuť. My sme klubom ÚLK, okrem iného, ponúkli priestory na činnosť, aby peniaze, ktoré musia v súčasnosti vynaložiť na ich prenájom, mohli využiť inak." 

 

V nedávnych vyjadreniach D. Tittela sa spomína aj neplnenie zmluvy zo strany SFZ o podieloch na príjmoch z marketingových a televíznych práv slovenských reprezentácií pre kluby ÚLK. "Iste, len je potrebné vidieť kontext. Slovenský futbalový zväz sa musel v uplynulých troch rokoch vyrovnať s dôsledkami nevýhodných zmlúv a zlého finančného manažmentu, ktoré boli uzavreté, resp. sa udiali ešte pred mojím nástupom. Dôsledky pociťujeme dodnes a ani zďaleka sa netýkajú iba profesionálneho futbalu, ukrátené boli všetky zložky futbalu na Slovensku. SFZ urobil pre rozvoj profesionálneho klubového futbalu v uplynulom období maximum. Pripravil návrh programu rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov a získal naň reálne financie vo výške 45 miliónov eur. Vďaka nemu budú zrekonštruované, resp. postavené štadióny v 21 mestách po celom Slovensku. SFZ zabezpečil pre výrazné zlepšenie infraštruktúry väčšiny klubov ÚLK finančnú podporu vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. V tomto roku vyplatíme posledné splátky mimoriadne náročného vyrovnania záväzkov z nevýhodných zmlúv z minulosti a dostaneme sa do stavu, keď budeme môcť prispievať z marketingových práv slovenských reprezentácií dohodnutým podielom aj profesionálnemu futbalu na jeho činnosť. Tento záväzok som verejne vyslovil na konferencii v Poprade a plne sa k nemu hlásim," doplnil Ján Kováčik. 

 

Prezident ÚLK vie, že koncom júna vyprší zmluva o vzájomnej spolupráci so SFZ. "Únia ligových klubov sa schváleným uznesením rozhodla, že má záujem aj v ďalšom období pokračovať v takom systéme, ako to doteraz fungovalo, keď riadila dve najvyššie republikové súťaže. Na to musí byť aj vyjadrenie Slovenského futbalového zväzu. Poverili sme nových členov SFZ za profesionálny futbal, ktorých zvolili na nedávnej konferencii SFZ v Poprade do výkonného výboru zväzu, aby rokovali s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom o budúcnosti ÚLK. Ja verím, že sa nájdu dobré riešenie. Predovšetkým sa musíme držať toho, ako to funguje v zahraničných futbalových ligách. Myslím si, že by sme mali robiť kroky správnym smerom a nie jeden krok dopredu a dva dozadu," podotkol D. Tittel a reagoval aj na minulotýždňový návrhu SFZ: "Všetky kluby do jedného sa postavili proti takejto myšlienke. V priebehu pár dní pošlú pripomienky k stále platnej zmluve, ktorú podpísali pri vzniku únie vtedajší prezident SFZ František Laurinec a môj predchodca Karol Belaník. Takto spoločne pripravíme nový, progresívnejší návrh na ochranu klubov profesionálneho futbalu. Ten bude rešpektovať postavenie SFZ a ÚLK, ktorá vznikla kvôli riadeniu profesionálneho futbalu a chce si ponechať autonómiu a o svojich súťažiach rozhodovať samostatne, ako doteraz. Taký je aj trend v európskych ligách, v Rakúsku a vo Švajčiarsku sa posilnila právomoc orgánov ako je ÚLK." 

 

Prezident SFZ viackrát deklaroval, že v tomto volebnom období je jednou z jeho priorít zlepšenie vzťahu medzi amatérskym a profesionálnym futbalom. Zatiaľ to však veľmi nevyzerá. "Vždy a trpezlivo budem hľadať dohodu, ktorú však môžete uzavrieť len s niekým, kto ju naozaj chce uzavrieť. Keby som sa nechcel dohodnúť, tak nechám 'dobehnúť' aktuálnu zmluvu. Neurobím to, naopak budem robiť všetko, aby došlo k dohode. Je však potrebné, nutné a aj v záujme profesionálneho futbalu, aby si to uvedomili i jeho zástupcovia. Je na nich, aby zvážili či Dušan Tittel je tým človekom, s ktorým sa dohoda bude môcť dať dosiahnuť. K ďalším rokovaniam sa už verejne vyjadrovať nebudem dovtedy, kým nebude známy ich výsledok. Nechcem a nebudem futbalovú verejnosť zneisťovať vecami, ktoré majú zostať v zákulisí. Podstatný bude výsledok a ja som presvedčený, že bude v prospech všetkých," dodal Ján Kováčik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies