Kováčik: Snaha politikov zasahovať do trestného konania je neprípustná

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:44 • 2 min
Kováčik: Snaha politikov zasahovať do trestného konania je neprípustná

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, tak ako aj každý iný prokurátor vykonávajúci dozor nad vyšetrovaním v prípravnom konaní, je podľa zákona povinný zdržať sa verejného vyslovovania názoru na prípady, ktoré nie sú právoplatne skončené.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v stanovisku špeciálneho prokurátora k dnešným vyjadreniam niektorých opozičných poslancov z Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť na jeho konanie.
     

Podľa neho "navyše nikto nemá právo od neho tieto informácie požadovať, ako to vyplýva zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám". "Snaha politikov zasahovať do trestného konania a ovplyvňovať prokurátora je v demokratickom a právnom štáte neprípustná," uviedol pre TASR Kováčik.
     

Špeciálny prokurátor zdôraznil, že negatívnych vyhlásení a vyhrážania sa jeho osobe zo strany poslancov sa nezľakne a naďalej bude v súlade so zákonom vykonávať svoje oprávnenia v rámci dozoru nad trestnou vecou v prípravnom konaní v trestnej veci Gorila. Kováčik zároveň vyzýva poslanca Daniela Lipšica, ak má vedomosť o jeho protiprávnom konaní, aby podal trestné oznámenie.
     

Opoziční poslanci z Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť majú pochybnosti o tom, či špeciálny prokurátor Kováčik stojí na správnej strane. Na tlačovej konferencii to na margo vyšetrovania kauzy Gorila povedal poslanec Lipšic (nezaradený). Dnes mal o kauze rokovať výbor, Kováčik však neprišiel a poslanci Smeru-SD nezahlasovali za program schôdze.
     

"Máme pochybnosti, či pán Kováčik koná zákonne s cieľom vyšetriť kauzu Gorila a postaviť podozrivých pred súd. Vzal späť žiadosti vyšetrovateľov vypočuť šéfa SIS Jána Valka a autora spisu Petra Holúbeka. Práve ten by vedel potvrdiť, či je spis pravdivý, alebo nie je," povedal Lipšic. Podľa jeho slov Kováčik nepovažuje vypočutie Valka a Holúbeka za potrebné, lebo to možno príde na rad neskôr a ich svedectvo nie je dnes relevantné. "Sedliacky rozum hovorí, že svedectvo kľúčového svedka Holúbeka je dôležité pre potvrdenie, či ide o pravdivý spis, alebo nie," tvrdí poslanec.
     

Argument Smeru-SD, že prípad je živý, a preto sa ním poslanci zaoberať nemôžu, Lipšic neberie. "Výbor už rokoval o živých trestných kauzách, ako Devínska Nová Ves, turecký kamión či odpočúvanie novinárov. Vždy sme ako ministri na výbor prišli a odpovedali," pripomenul. 
     

Keďže opozícia je presvedčená, že Kováčik zametá najvýznamnejšie kauzy pod koberec, na budúci týždeň zvolá brannobezpečnostný výbor opäť. Ak bude Smerom-SD zablokovaný, celú diskusiu chce preniesť do pléna na júnovú schôdzu NR SR. A ak Kováčik medzi poslancov nepríde, opozícia pripraví zmenu legislatívy tak, aby parlament mohol odvolať špeciálneho prokurátora aj pred koncom jeho funkčného obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies