Kováčik sa má podľa GP venovať riadeniu úradu, nie si prideľovať trestné veci

NETKY.SK • 24 Február 2017, 15:12 • 2 min
Kováčik sa má podľa GP venovať riadeniu úradu, nie si prideľovať trestné veci

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa má ako vedúci prokurátor venovať predovšetkým riadeniu úradu, nemá si prideľovať konkrétne trestné veci.

slovakia

left justify in out

Takto reaguje Generálna prokuratúra (GP) SR na informáciu, že Kováčik za osem rokov svojho pôsobenia dozoroval 61 prípadov a ani jeden raz nepodal obžalobu.

 

Ide aj o prípady ako kauza Bašternák, Gorila či nahrávka hlasu podobná premiérovi Robertovi Ficovi, informoval nedávno Denník N. Pokyn, aby sa Kováčik primárne venoval riadeniu úradu, uložil po svojom nástupe do funkcie generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 

"Za svoje rozhodnutia nesmie primárnu zodpovednosť špeciálny prokurátor. Väčšina trestných vecí do roku 2013 bola meritórne rozhodnutá dávno pred nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie, ktorý bol vymenovaný v júli 2013," povedala pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

 

Opozičná SaS dnes vyzvala Čižnára "ako Kováčikovho nadriadeného, nech voči nemu začne disciplinárne konanie". SaS i OĽaNO-NOVA Kováčika vyzvali, aby odstúpil z funkcie. GP SR tvrdí, že postavenie špeciálneho prokurátora upravujú príslušné zákony a má autonómne postavenie.

 

"Generálny prokurátor môže iba preskúmať právoplatne skončenú trestnú vec, prípadne rozhodnúť o opravnom prostriedku v trestných veciach, ktoré osobne vydal špeciálny prokurátor, čo sa v minulosti stalo vo viacerých prípadoch, napríklad v prípade Bašternák," povedala Predajňová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona